Герб на Твърдица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Герб на Твърдица
Детайли
ГербоносецТвърдица

Гербът на Твърдица е решен в три основни цвята – бял, зелен и червен, подобно на цветовете на националния трибагреник.



Композиция[редактиране | редактиране на кода]

Гербът изобразяват стилизирано в бял/сребрист цвят крепост. Този елемент разкрива произхода името на града – Твърдица, от „твърд“. Името идва и от факта, че край българската Твърдица някога е имало крепост, която е служила да пази прохода от османците.



Герб на Твърдица в Молдова[редактиране | редактиране на кода]

Герб на Твърдица в Молдова


Гербът от 18 юли 2022 г. на град Твърдица от Република Молдова (населен предимно с българи) съдържа бял (сребрист), червен и зелен цветове, които показват кръвната връзка с град Твърдица (Сливенска област, Република България).[1]




Като основен български държавен хералдически символ, който символизира духовната връзка с българския народ, своето видно място заема лъвът. На молдовския герб присъства леопардоподобен лъв. Той е повторение на образа на лъв, какъвто се намира на герба на българските колонии в южната част на Бесарабия в миналото. Движението на лъва от запад на изток е символ на движещите се от българската Твърдица преселници от България към Бесарабия. Гербовият щит е увенчан със сребърна корона с три кули. В този вид е необходим елемент на молдовските градски гербове, сочейки, че Бесарабия е била част от Молдовското княжество в своето минало. В съвременния период стилизираната крепост е символ за силата на българския дух и съхранената културата на твърдичани в Бесарабия през годините на престой. Петте кули на крепостта символизират петте етапа от историята на Твърдица - български период, царски, румънски, съветски и независима Република Молдова. Стилизираното грозде символизира основните местни занаяти в земеделието – лозарство и винарство.

Източници[редактиране | редактиране на кода]