Гликерия Тракийска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гликерия Тракийска
православна светица

Гликерия Тракийска е българска православна светица.

Дъщеря е на бившия римски градоначалник Макарий. След смъртта на родители ѝ, остава пълен сирак и започва да проповядва християнството в гр. Траянопол.

Когато е на 18 години в града пристига хегемонът, за да проведе празненства в чест на бог Дий. Младата девойка Гликерия застава смело пред игемона и събралото се множество, признава, че е християнка, че вярва в единния Бог, а не в статуи от метал. Отказва да извърши жертвоприношение. За тази нейна смелост и дързост, Гликерия бива наказана жестоко. Пазачът, който работел в затвора, след като вижда нейната сила и как Иисус я укрепва, приема християнството, но бива посечен с меч. Пускат гладна лъвица да разкъса Гликерия, но тя кротко приседнала при нозете ѝ. Пускат втора, която само я захапва за кръка. Гликерия предава душата си на Господ. Това се случва през 177 г.

Жестокият игемонт пада на улицата и умира. Мощите на Света Гликерия биват пограбени от ревностни християни и започват да мироточат. Християните събирали мирото в меден съд. Епископът на града решава да го замени със сребърен, купен от Константинопол. Тогава мирото спряло да тече. Когато връщат стария съд, отново потекло. Когато изследвали съда, установили, че пренадлежал на езичник, който в него правел магии. Света Гликерия оставя безценен урок на всички християни за нечистотата на магьосничеството.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Монахиня Друмева Валентина, Разкази за българските светии и за светиите, свързани с България, част I, изд. Славянобългарски манастир „Св.вмч. Георги Зограф“, 2005 г.