Голямата шахматна дъска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Голямата шахматна дъска
The Grand Chessboard
Автор Збигнев Бжежински
Първо издание 1998 г.
САЩ
Издателство Обсидиан
Оригинален език английски
Жанр геополитика, геостратегия
ISBN ISBN 954-8240-50-5

бележки

Голямата шахматна дъска е геополитическо изследване на Збигнев Бжежински — бивш съветник по национална сигурност на американския президент Джими Картър. Бжежински разглежда Европа като шахматна дъска, върху която продължава да се разиграва голямата игра, а тази игра изисква брилянтна геостратегия и стратегическо управление от страна на двете водещи Велики сили, за да бъде спечелена партията на тихия (дипломатически) фронт.

Бжежински разкрива в книгата си опасенията, че разширяването на НАТО и на Европейския съюз би могло да събуди старото чувство на евроцентризъм в Европа за нейната изконна значима световна мисия, но би могло и да укрепи демократичните придобивки за евроатлатизма, спечелени след успешното приключване за САЩ на Студената война.

За Бжежински геополитическото самоопределяне на Европа е от ключово значение за бъдещото.

Руският отговор на предизвикателството на Бжежински идва на следващата година и в самия край на 20 век - "Защо Русия не е Америка".

Атентатите от 11 септември 2001 г. в началото на 21 век поставят в нова светлина геополитическите изследванията от края на 20 век.

Източници[редактиране | редактиране на кода]