Збигнев Бжежински

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Збигнев Бжежински
американски политолог

Роден
28 март 1928 г. (87 г.)
Научна дейност
Област Политология
Збигнев Бжежински в Общомедия

Збѝгнев Кажѝмеж Бжежѝнски (на полски: Zbigniew Kazimierz Brzeziński) е американски политолог, социолог и държавен служител от полски произход. Съветник и член на настоятелството на центъра за стратегически и международни проучвания в САЩ.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден във Варшава на 28 март 1928 г. в семейството на дипломат, той отрасва в Канада. Получава бакалавърска и магистърска степен от университета МакГил, а университетът Харвард го прави доктор по философските науки. По-късно той става гражданин на САЩ.

От 1977 до 1981 г. Бжежински работи като държавен съветник по сигурността на американския президент Джими Картър, където той е известен със своята неотстъпчива политика спрямо СССР и подкрепата си за тренировъчните лагери в Пакистан и Афганистан, които били управлявани от пакистанските служби за сигурност и получавали финансова подкрепа от ЦРУ и британските МИ6.

През 2009 г. пред чешката телевизия ЧТК, заявява: "Източноевропейците да престанат да се държат като малки деца и да започнат да решават проблемите си сами, а не да пътуват до САЩ, за да се оплакват от руската агресия например ... Москва се опитва да възстанови влиянието си в Източна Европа, като използва икономически инструменти ... не трябва да се драматизират нещата, а да си дадете сметка, че щом има такъв проблем, отговорността за неговото решаване е на самите източноевропейци."

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Указ № 218 от 1 октомври 2001 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]