Разум (списание)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Разум“
Информация
Видтримесечно списание
Формат70х100/16
Начало2002
Край2008
Цена4 лв.
ИздателИнститут „Разум“
РедакторСветлана Ломева, Анелия Димитрова, Ани Илков, Георги Ганев, Петър Стоянович, Филип Димитров
Главен редакторСветослав Малинов
Езикбългарски
Политическиконсервативно
Седалищеул. „Раковски“ 82

„Разум. Теоретично списание за политика и култура“ е българско списание, което излиза от 2002 до 2008 г. като издание на Институт „Разум“. ISSN 1312-1146.

В уводния текст издателите прокламират:

Замислихме „Разум“ като теоретично списание за политика и култура. В него ще се публикуват текстове в областта на политологията, социологията, историята, икономиката и другите сфери на социалното и хуманитарно познание. „Разум“ ще излиза 4 пъти годишно и на неговите страници ще откриете научни статии, теоретични дискусии, преводи на класически и съвременни текстове, критически рецензии. С предложените рубрики „Гост“, „Размисли“, „Българският преход“, „Теория“, „Анализи“ и „Наследство“, а и с всички останали, които спонтанно ще се родят и вие, нашите читатели, ще предложите, ние ще се опитаме да градим разумни алтернативи за българския публичен живот.[1]

Периодичността на изданието е замислена като четири книжки годишно, но успява да бъде осъществена само през 2003 и 2004 г. Общо излизат 14 книжки.

Всяка книжка съдържа като водеща тема творчеството и личността на значима обществена или политическа личност:

Сред авторите на списанието са Вера Мутафчиева, Филип Димитров, Пламен Цветков, Веселин Методиев, Александър Божков, Георги Каприев, Мариана Малинова, Джон Дърбишайър, Роджър Кимбъл.

Главен редактор е Светослав Малинов.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Към читателите, сайт на списание „Разум“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]