Голям нирец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Голям нирец
Common merganser small.jpg
голям нирец
Female Mergus merganser americanus at Las Gallinas Wildlife Ponds.jpg
голям нирец
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Anseriformes Гъскоподобни
семейство: Anatidae Патицови
род: Mergus Нирци
вид: M. merganser Голям нирец
Научно наименование
Уикивидове Mergus merganser
Linnaeus, 1758 г.
Разпространение
Mergus merganser distr.png
Голям нирец в Общомедия

Големия нирец (Mergus merganser), е сравнително едра птица от семейство Патицови (Anatidae), разред Гъскоподобни (Anseriformes). Тежи между 1,1 и 2 кг, дължина на тялото 58-80 cm, размах на крилете 95 cm. Има изразен полов диморфизъм, мъжкия е оцветен в черно и бяло, а женската е с кафява глава и тялото в сиви тонове. Човката е с назъбен ръб. Плува и се гмурка добре.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Гнезди в северните части на Европа, Азия и Северна Америка. Зимува в останалата част на Европа (включително и в България), южните части на Азия и Северна Америка. Обитава езера и реки с бистра вода и богати на живот по време на размножителния период, а извън него езера, блата, язовири, морски крайбрежия.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

По време размножителния период каца по дърветата подобно на Горските патици. Храни се предимно с животинска храна, дребни риби, водни насекоми. По време на хранене се гмурка до около 4 метра дълбочина. През месец Август линее и докато трае линеенето губи способността си за летене.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Моногамна птица. Гнезди в цепнатини и дупки в дърветата, при липса на такива може да използва дупки в скали, в земята, стари лисичи дупки. При липса на места удобни за гнездене в близост до водата, може да построи гнездото си дори на километър разстояние. Снася 6-17 (средно 9) кремави яйца. Понякога при липса на места за гнездене в едно гнездо снасят яйца две женски. Мъти само женската в продължение на 30-35 (средно 32) дни. Когато се излюпят, малките напускат гнездото почти незабавно, понякога качат от високи дървета и скали, има сведения, че женската понякога ги пренася на гърба си летейки. Малките се излюпват достатъчно развити за да могат да се придвижват и хранят сами.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Защитен вид на територията на България.