Голям нирец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Голям нирец
♂ Голям нирец
Голям нирец
♀ Голям нирец
Голям нирец
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Гъскоподобни (Anseriformes)
семейство:Патицови (Anatidae)
триб:Mergini
род:Нирци (Mergus)
вид:Голям нирец (M. merganser)
Научно наименование
Linnaeus, 1758
Разпространение
Голям нирец в Общомедия
[ редактиране ]

Големия нирец (Mergus merganser), е сравнително едра птица от семейство Патицови (Anatidae), разред Гъскоподобни (Anseriformes). Тежи между 1,1 и 2 кг, дължина на тялото 58-80 cm, размах на крилете 95 cm. Има изразен полов диморфизъм, мъжкия е оцветен в черно и бяло, а женската е с кафява глава и тялото в сиви тонове. Човката е с назъбен ръб. Плува и се гмурка добре.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Гнезди в северните части на Европа, Азия и Северна Америка. Зимува в останалата част на Европа (включително и в България), южните части на Азия и Северна Америка. Обитава езера и реки с бистра вода и богати на живот по време на размножителния период, а извън него езера, блата, язовири, морски крайбрежия.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

По време размножителния период каца по дърветата подобно на Горските патици. Храни се предимно с животинска храна, дребни риби, водни насекоми. По време на хранене се гмурка до около 4 метра дълбочина. През месец Август линее и докато трае линеенето губи способността си за летене.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Моногамна птица. Гнезди в цепнатини и дупки в дърветата, при липса на такива може да използва дупки в скали, в земята, стари лисичи дупки. При липса на места удобни за гнездене в близост до водата, може да построи гнездото си дори на километър разстояние. Снася 6-17 (средно 9) кремави яйца. Понякога при липса на места за гнездене в едно гнездо снасят яйца две женски. Мъти само женската в продължение на 30-35 (средно 32) дни. Когато се излюпят, малките напускат гнездото почти незабавно, понякога качат от високи дървета и скали, има сведения, че женската понякога ги пренася на гърба си летейки. Малките се излюпват достатъчно развити за да могат да се придвижват и хранят сами.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Защитен вид на територията на България.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Mergus merganser (Linnaeus, 1758). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 27 декември 2021 г. (на английски)