Гура Калвария

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Гора Калвария)
Гура Калвария
Góra Kalwaria
— град —
Знаме
      
Герб
Сградата на кметството
Сградата на кметството
Страна Полша
ВойводствоМазовско войводство
ОкръгПясечненски окръг
ОбщинаГура Калвария
Площ21,4 km²
Надм. височина103 m
Население11 942 души (2017)
558 души/km²
КметДариуш Желински
Основаване923 г.
Пощенски код05 – 530
Телефонен код(+48) 22
МПС кодWPI
Официален сайтgorakalwaria.net
Гура Калвария в Общомедия

Гу̀ра Калва̀рия (на полски: Góra Kalwaria) е град в Полша, Мазовско войводство, Пясечненски окръг. Административен център е на градско-селската община Гура Калвария. Заема площ от 13,67 км2.

География[редактиране | редактиране на кода]

Градът се намира в историческата област Мазовия. Разположен е близо до левия бряг на река Висла и отстои на 25 км южно от полската столица Варшава.

Название[редактиране | редактиране на кода]

През вековете името на Гура Калвария е променяно неведнъж. В самото начало е наричан само Гура, а от 1670 г. е преименуван на Новият Йерусалим. От XVIII век носи настоящото си име, което означава Голгота, произлизащо от латинското Calvaria.

История[редактиране | редактиране на кода]

Гура Калвария възниква като селище през XIII век под името Гура. То е изцяло разрушено по време на шведското нашествие от 1655 – 1660 г., известно като Шведския потоп. През 1666 г. землището на разрушеното село става собственост на епископа на Познан – Стефан Верзбовски, който взема решение да издигне нов град върху развалините на Гура. Неговият план е да изгради религиозен център, посветен на мъките на Иисус Христос. Познанският епископ е насърчен и от факта, че местният пейзаж наподобявал Светите земи.

От 1670 г. градът официално носи името Новият Йерусалим. Благоустройнственият план на новото градче се ръководи изцяло от средновековните карти на Йерусалим, а уличната мрежа се оформя като христовия кръст. Стефан Верзбовски успява да привлече ордените на доминиканците, францисканците и пиаристите да отседнат трайно в града, като това води до строителство на църкви, манастири и параклиси. Твърдо е решено селището да остане изключително християнско, поради което заселването на евреи не е позволено.

След смъртта на епископ Виерзбовски градът започва своя упадък. Много църкви и параклиси са съборени, а в периода 1883 – 1919 селището е лишено от права на град.

В началото на XIX век забраната евреи да живеят в града отпада и еврейската общност скоро става най-многолюдната в Гора Калвария. Градът става център на хасидизма – религиозно течение на юдаизма. По времето на Холокоста еврейското население в града е концентрирано в малко гето, а в 1942 г. е преместено във Варшавското гето откъдето по-късно е прехвърлено за унищожение в концентрационния лагер Треблинка.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението му е 11 942 души (2017 г.).[1] Гъстотата е 558 души/км2.

Личности, свързани с Гора Калвария[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) ((de)) Góra Kalwaria, www.citypopulation.de
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Góra Kalwaria в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​