Градината Фин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Градината Фин
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Централният павилион
Централният павилион
В регистъра The Persian Garden
Регион Тихоокеанска Азия
Местоположение Кашан, Флаг на Иран Иран
Тип културен
Критерии i, ii, iii, iv, vi
Вписване 2007  (31ва сесия)
Площ 7.6 ha
Буферна зона 9,740.02 ha
Iran relief location map.jpg
33.9458° с. ш. 51.3717° и. д.
Местоположение в Иран
Градината Фин в Общомедия

Градината Фин (на персийски: باغ فین‎), намираща се в Кашан, е историческа персийска градина. В нея се намира Банята Фин, където Амир Кабир, Каджарският министър-председател, е бил убит от терорист, изпратен от Насреддин шах през 1852 г.

Завършена през 1590 г., градината Фин е най-старата съществуваща в Иран. Произходът на градината може би датира от преди времето на Сефевидите. Сегашният си вид, градината придобива при управлението на шах Абас I Велики на Персия (1571- 1629 г.), като традиционна градина, близо до село Фин, разположена на няколко километра югозападно от Кашан.

Градината е разработена още по времето на династията на Сефевидите, до Абас II на Персия (1633- 1666). Тя е била силно призната по време на управлението на Фатх Али шах Каджарски, когато е била и разширена значително.

Градината обхваща 2.3 хектара с основен двор, заобиколен от укрепления с четири кръгли кули. В съответствие с много от персийските градини през тази епоха, градината Фин разполага с много водни съоръжения. Те са били захранвани от извор, разположен на хълм зад градината и фонтаните са могли да бъдат конструирани без необходимите механични помпи.

Градината представлява серия от подчертани контрасти между сухия, негостоприемен пейзаж, извън стените си и буйната зеленина вътре в нея. Извън нея, водата е оскъдна и скъпоценна. Еднообразният пейзаж, се заменя от цветовете на листата, цветята, красивите сини плочки, фонтаните, изрисуваните мазилки и дърворезба.

Планът на Фин прилича много на персийски градински килим, тъй като всички елементи от множество канали, овощни градини, цветя и беседки, са представени по сходен начин.

Във Фин всички канали са облицовани в син фаянс, така че водата изглежда ярка и чиста, когато се влива в един от по-големите басейни.

След това градината бива пренебрегвана и дори е повредена няколко пъти, докато през 1935 г. е обявена за национална собственост на Иран. През 2007 г. градината Фин, като част от персийските градини е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Източници[редактиране | редактиране на кода]