Градска лястовица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Градска лястовица
Delichon urbicum Oulu 20120527 04.JPG
Delichon urbica NRM.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Passeriformes Врабчоподобни
семейство: Hirundinidae Лястовицови
род: Delichon Градски лястовици
вид: Delichon
urbicum
Градска
лястовица
Научно наименование
Уикивидове Delichon urbicum
Linnaeus, 1758 г.
Синоними
  • Hirundo urbica Linnaeus, 1758
  • Delichon urbica (Linnaeus, 1758)
Разпространение
Delichon urbicum.png
Градска лястовица в Общомедия
Delichon urbica
Delichon urbicum

Градска лястовица (Delichon urbicum) е името на дребна птица от семейство Лястовицови (Hirundinidae) разред Врабчоподобни (Passeriformes). Дължината на тялото ѝ е около 15 cm, размаха на крилете 30 cm и тежи около 20 гр. Долната част на тялото ѝ е оцветена в бяло, а горната с изключение на кръста, който също е бял, е черна. В сравнение с повечето видове лястовици, крилете и опашката ѝ са относително къси. Крилете са заострени, а опашката вилообразно изрязана. Полетът ѝ е ловък и маневрен. Гласът ѝ е характерното лястовичо цвърчене.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Широко разпространен вид, среща се в Европа (включително и България), Азия, Африка. Прелетна птица. птици

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Живее подобно на селската лястовица в близост до хората и човешките поселения. В природата се придържа в близост до скалисти местности, където може да гнезди. Обитава гористи местности, покрайнини на гори и сладководни водоеми, но като цяло е силно урбанизиран вид. Храни се предимно с дребни летящи насекоми, които улавя ловко по време на полет.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Моногамен вид. Гнездото ѝ е иззидано от кал и сламки, и е подобно на това на селската лястовица, но е с цялостно открита горна част. Снася от 4 до 6 яйца, които мъти в продължение на 12-14 дни. Родителите хранят малките предимно с насекоми. Те напускат гнездото след около 20-23 дни. Родителите ги дохранват още известно време. Годишно могат да отгледат до 2 люпила. След завръщане от зимуването построяват новото гнездо или върху останките на старото или в близост до него.

В България е установено гнездене и хранене на малките до 28 август - твърде късна дата за повечето части на гнездовия ареал на вида в Европа.[1] [2]

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Градската лястовица е неизменен спътник на човека от векове и е един от символите на привързаност към домашното огнище. Не се бои от хората и често строи гнездото си по ъглите на ниски тавани или прозорци, където е лесно достъпно за човешката ръка. През втората половина на 20 век числеността и започва постепенно да намалява, поради намаляването на летящите насекоми, които са основната и храна. В България е защитен от закона вид.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Boev, Z. 2008. House martin Delichon urbica. – Acrocephalus, 29 (136): 74-75.
  2. Boev, Z. 2009. A case of “unusual” late breeding of the House Martin (Delichon urbica Linnaeus, 1758) (Hirundinidae – Aves) in Bulgaria. - In: Velcheva, I. G., A. G. Tsekov (Eds.). Proceeding of the Anniversary Scientific Conference of Ecology, Plovdiv, November 1st 2008, 191-193.