Гранвил (езеро)

Гранвил
56.2994° с. ш. -100.4828° и. д.
Местоположение в Канада
Местоположениепровинция Манитоба
Координати56°18′ с. ш. 100°29′ з. д. / 56.3° с. ш. 100.483333° з. д.
Притоцирека Чърчил
Оттокрека Чърчил
Дължина47 km
Ширина12 km
Площ490 km2
Надм. височина258 m

Езерото Гранвил (на английски: Granville Lake) е 11-о по големина езеро в провинция Манитоба. Площта му заедно с островите в него е 490 км2[1], която му отрежда 98-о място сред езерата на Канада. Площта само на водното огледало без островите е 429 км2[1]. Надморската височина на водата е 258 м[1].

Езерото се намира в северната част на провинцията, между езерата Хайрок на юг и Съдърн Индиан Лейк на североизток. Езерото Гранвил има дължина от югозапад на североизток 47 км, а максималната му ширина е 12 км. От октомври до юни е покрито с дебела ледена кора.

Езерото има изключително силно разчленена брегова линия с множество заливи, канали, полуострови и острови (61 км2).

В езерото се вливат множество малки реки, през него от югозапад (от езерото Хайрок) на североизток (в езерото Съдърн Индиан Лейк) протича река Чърчил, вливаща се в югозападната част на Хъдсъновия залив.

Гранвил е открито вероятно от трапери, служители на английската „Компания Хъдсънов залив“, търгуваща с ценни животински кожи в началото на XVIII в., но за първи път се появява на картата на Канада, издадена през 1814 г. от Питър Фидлър под това си име.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Гранвилл (озеро)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​