Направо към съдържанието

Гран туризмо

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Gran Turismo, GT (на английски: Grand Tourer) е високоскоростен автомобил, създаден за пътуване на големи разстояния. Традиционният вид на тези автомобили е купе с две врати с две или четири места.

GT-автомобилите се отлчиават от типичните спортни автомобили (напр. Лотус Elise, Порше 911) по това, че те са с по-големи размери, по-тежки (понякога над 2 тона) и обикновено не правят компромиси с комфорта за сметка на скоростните показатели. Поради тази причина, повечето GT имат предно-разположен двигател, което оставя повече пространство в кабината в сравнение със средното разположение на двигателя. Те имат и по-меко окачване за осигуряване на по-плавно преминаване през неравностите по пътя. Въпреки това, GT-автомобилите имат сходства със спортните автомобили, като например това, че те почти винаги са със задвижване на задните или и на четирите колела. Съществуват GT-автомобили с много високи показатели като Ферари 599 GTB Fiorano и Мерцедес SLR McLaren, които могат лесно да бъдат причислени и към суперавтомобилите.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Според дефиницията на ФИА за GT-автомобил, той представлява "открит или закрит автомобил, който има не повече от една врата от всяка страна и минимум две седалки, разположени от всяка страна спрямо надлъжната ос на колата; тези две седалки трябва да бъдат разположени и в една и съща напречна равнина. Този автомобил трябва да може да се използва напълно легално по обществените пътища и да може да бъде адаптиран за състезания на писта или по затворени маршрути." Според това орпеделение е възможно автомобили като Шевролет Corvette и Порше 911 да бъдат класифицирани като GT, тъй като притежават повечето, ако не и всичките, характеристики на такъв автомобил. Това е слабост на дефиницията на ФИА, която размива границата между отделните класове.

GT автомобили[редактиране | редактиране на кода]

Opel Astra H GTC

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]