Грегория

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Грегория
византийска императрица
Лични данни
Семейство
Брак император Константин III
Баща Никита

Грегория е византийска императрица, съпруга на император Константин III.

Грегория е дъщеря на Никита, първи братовчед на император Ираклий. Никита взема участие в бунта на Ираклий срещу император Фока. Бащата на Грегория е начело на войските, които през 608 г. нахлуват в Египет и се сражават срещу силите на Фока в тази провинция. Никита установява контрол над Египет през 610 г.

На 5 октомври 610 г. Фока е свален от власт и е екзекутиран, а на престола се възкачва Ираклий. След възшествието си Ираклий удостоява Никита с титлата патриций и го назначава за командир на гвардията си. Освен това бащата на Никита запазва контрол над Египет до 618 г., когато провинцията е завладяна от Сасинидската империя на Хосрой II. След загубата на Египет Никита става екзарх на Африка, длъжност, която заема до смъртта си през 628 – 629 г.

Грегория е сгодена за император Константин III, единствен син на император Ираклий и съпругата му Фабия-Евдокия. Константин е съимператор на баща си от 22 януари 613 г.

Бракът между Грегория и Константин III е сключен около 629 – 630 г. По това време младоженецът е на седемнадесет години. Вероятно Грегория е почти на същата възраст. За сватбата тя пристига в Константинопол от Западен Пентаполис в провинция Киренайка, където са били владенията на баща ѝ. След брачната церемония Грегория става младша императрица, втора в йерархията след императрица Мартина (втората съпруга на Ираклий).

Грегория и Константин III имат три деца:

  • дъщеря, омъжена за сасанидския шахиншах Йаздигерд III
  • Констанс II
  • Теодосий – екзекутиран по заповед на брат си през 659/653 г.

Император Ираклий умира на 11 февруари 641 г., а престолът е наследен от Константин III, който управлява като старши император заедно с полубрат си Ираклион. Константин III обаче умира от туберкулоза между април и май същата година. През септември Ираклион е свален от власт и е заменен от сина на Грегория, Констанс III. Не е известно обаче каква роля изпълнява Грегория по време на управлението на сина си.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Gregoria“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.