Гринч

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гринч
How to Grinch Stole Christmas
РежисьориРон Хауърд
ПродуцентиБрайън Грейзър
Рон Хауърд
СценаристиДжефри Прайс
Питър С. Сийман
Базиран напо едноименната книга на:
доктор Сюс
В ролитеДжим Кери
Джефри Тамбор
Кристин Барански
Бил Ъруин
Моли Шанън
МузикаДжеймс Хорнър
ОператорДон Питърман
МонтажДан Ханли
Майк Хил
Филмово студиоImagine Entertainment
РазпространителUniversal Pictures
Премиера17 ноември 2000 г.
(САЩ)
Времетраене105 минути[1]
Страна САЩ
Езиканглийски
Бюджет$123 милиона[2]
Приходи$345.1 милиона[2]
Външни препратки
IMDb Allmovie
Гринч в Общомедия

„Гринч“ (или „Как Гринч открадна Коледа“) (на английски: How the Grinch Stole Christmas) е американски коледен фентъзи комедийно-драматичен филм от 2000 г., режисиран от Рон Хауърд и по сценарий на Джефри Прайс и Питър С. Сийман. Базиран е на едноименната книга на д-р Сюс от 1957 г. Това е първата книга на д-р Сюс, адаптирана към пълнометражен игрален филм. Главните роли изпълняват Джим Кери като Гринч, Тейлър Момсън като Синди Лу Кой, Франк Уелкър като гласа на кучето Макс и Антъни Хопкинс като разкзавача. Джефри Тамбор, Кристин Барански, Бил Ъруин и Моли Шанън участват в поддържащи роли.

Тъй като филмът е базиран на детска книжка с картинки са направени много промени и допълнения към сюжета, за да бъде доведен до пълнометражен, включително информация за предисторията на главния герой и преработка на второстепенния герой на историята Синди Лу Кой като главен герой. Повечето от римите, използвани в книгата, също са използвани във филма, въпреки че някои са променени и са въведени няколко нови рими. Филмът заимства някои елементи и от телевизионен филм от 1966 г. като зеленият цвят на кожата на Гринч и песента „Ти си подъл, господин Гринч“.

Продуциран от Imagine Entertainment на Хауърд и Брайън Грейзър, „Гринч“ се разпространява от Universal Pictures. В Съединените щати филмът излиза на 17 ноември 2000 г. и получава смесени отзиви от критиците, които критикуват сценария, героите и тъмния тон на филма, но оценяват музиката на Джеймс Хорнър, изпълнението на Кери и гримът и костюмите. Филмът печели над 345 милиона долара в световен мащаб, ставайки шестият най-доходоносен филм през 2000 г. и първоначално е вторият най-печеливш коледен филм за всички времена зад „Сам вкъщи“ (1990), докато и двата филма са надминати през 2018 г. от новата анимационна екранизация на историята за Гринч.[2][3] Филмът печели наградата „Оскар“ за най-добър грим, както и номинации за най-добра художествена режисура и най-добър дизайн на костюми.

„Гринч“ В България[редактиране | редактиране на кода]

В България филмът е разпространен по кината на 26 януари 2001 г. от Съни филмс, а по-късно е издаден на VHS през декември от Александра Видео.

През 2005 г. е издаден на DVD от Прооптики България.

На 25 декември 2009 г. филмът е излъчен по Нова телевизия с български дублаж. Дублажът е на Арс Диджитал Студио. Екипът се състои от:

Преводач Надя Баева
Режисьор на дублажа Венета Маринова
Тонрежисьор Михаил Михайлов
Озвучаващи артисти Татяна Захова
Мариана Жикич
Светломир Радев
Иван Танев

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Grinch
  2. а б в How the Grinch Stole Christmas (2000) // Посетен на November 11, 2018.
  3. Arts & Media // Guinness World Records 2007. Guinness World Records Limited, 2006. ISBN 978-1-9049-9412-1. с. 182 (UK edition).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]