Далелвен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Карта на река Далелвен

Далелвен [1] (шв. Dalälven) е река в провинция Даларна в Средна Швеция. Образува се от сливането на реките Йостердалелвен и Вестердалелвен в Далелвен край град Юрос, Гагнефска община. С обща дължина от 520 км речната система е трета в Швеция. На шведски името буквално означава „Даларнска река“, показвайки значението ѝ за Даларна.

Далелвен гледана от път 70 между градовете Авеста и Хедемура

Образува езерата Бюшьон (Bysjön), Бесинген (Bäsingen), Фернебуферден (Färnebofjärden, където има и национален парк), Брамсьоферден (Bramsöfjärden), Унтраферден (Untrafjärden) и Сторферден (Storfjärden) преди да се влее в Ботническия залив на Балтийско море край град Скутшер.

Легенда[редактиране | редактиране на кода]

В книгата си Чудното пътуване на Нилс Холгерсон през Швеция, Селма Лагерльоф отделя цяла глава на Далелвен и предава една легенда: Стурон (Storån, Голям поток) и Фюлюелвен (Fuluälven/Fulan) решили да се състезават. Първоначално като потоци се изказвали презрително един за друг, но при срещата си като големи реки се изказали с такова възхищение един за друг, че решили да се слеят. За да не се откажат от имената си и да приемат името на другата, двете реки решили да изберат ново име (Далелвен) и да се преименуват съответно на Йостердалелвен и Вестердалелвен[2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. 1.Български военен атлас, 1979 г.
    2."Географски речник на задграничните страни", 1987 г.
  2. „Чудното пътуване на Нилс Холгерсон“, изд. Отечество, София, 1980 г.