Дамска детективска агенция № 1

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за романа на Алегзандър Маккол Смит. За едноименната поредица вижте Дамска детективска агенция № 1 (поредица).

Дамска детективска агенция №1
The No. 1 Ladies' Detective Agency
АвторАлегзандър Маккол Смит
Първо издание1999 г.
Великобритания
ИздателствоПолигон Букс
Оригинален езиканглийски
Жанрдетектив
Видроман
ПоредицаДамска детективска агенция № 1
СледващаСълзите на жирафа
ISBNISBN 0-7486-6252-9
НачалоMma Ramotswe had a detective agency in Africa, at the foot of Kgale Hill
Край“Of course I will,” said Mma Ramotswe.

Дамска детективска агенция № 1 (на английски: The No. 1 Ladies' Detective Agency) е роман на шотландския писател Алегзандър Маккол Смит. Романът е издаден през 1999 г. от британското издателство „Полигон Букс“. На български език е издаден през 2004 г. от издателство „Изток - Запад“, като първа книга в поредицата „Дамска детективска агенция № 1“.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Действието на книгата се развива в африканската страна Ботсвана. Главен персонаж в романа е маа Прешъс Рамотсве, дъщеря на бившия миньор Обед, която става частен детектив и основава първата в столицата на Ботсвана Габороне „Дамска детективска агенция № 1“. Тя е изправена пред предразсъдъците и предизвикателствата на едно строго патерналистично общество. Развитието на скромната агенция на маа Рамотсве показва, че понякога жените могат да са по-добри в смятаните за чисто мъжки професии, защото са надарени с интуиция, а и са доста по-наблюдателни. Книгата не е типичен криминален роман – детективския елемент е само средство за разкриване на красотата и хармонията на екзотичната Ботсуана и на богатата душевност на нейните жители.

Екранизация[редактиране | редактиране на кода]

След огромния успех на книгите на МакКол Смит книгите от поредицата стават основа на телевизионен сериал, филмиран от Би Би Си и Ейч Би О. Пилотния епизод е заснет през 2007 г. в Ботсвана от режисьора Антъни Мингела, и се излъчва през 2008 г. През 2009 г. са заснети и излъчени още 6 епизода от сериала.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]