Школа по машинопис за мъже „Калахари“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Школа по машинопис за мъже „Калахари“
The Kalahari Typing School for Men
Автор Алегзандър Маккол Смит
Първо издание 2002 г.
Великобритания
Издателство Polygon Books
Оригинален език английски
Жанр детектив
Вид роман
Поредица Дамска детективска агенция № 1
Предходна Морал за красиви момичета (2001)
Следваща Пълният бюфет на живота (2003)
ISBN ISBN 1-4000-3136-2

Школа по машинопис за мъже „Калахари“ (на английски: The Kalahari Typing School for Men) е роман на шотландския писател Алегзандър Маккол Смит. Романът е издаден през 2002 г. от британското издателство „Polygon Books“. На български език е издаден през 2006 г. от издателство „Изток - Запад“, като четвърта книга в поредицата „Дамска детективска агенция № 1“.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Действието на книгата се развива в африканската страна Ботсуана. Главен персонаж в романа е маа Прешъс Рамотсве, дъщеря на бившия миньор Обед, която става частен детектив и основава първата в столицата на Ботсуана Габороне „Дамска детективска агенция № 1“.

В четвъртата книга от поредицата, маа Прешъс Рамотсве е изправена пред сериозни проблеми. Осиновеният и син започва да се държи странно и явно крие нещо. Помощничката ѝ маа Макутси иска да си намери съпруг, ала все не успява. В града отваря врати и конкурентна детективска агенция, чийто арогантен и самонадеян собственик се опитва да отнеме клиентелата и. Маа Макутси открива машинописен курс за мъже и се увлича по един от своите ученици, женен мъж, който крие това обстоятелство от нея. Тя се заема и със случая на г-н Молефело, собственик на хотел и земевладелец с ранчо за щрауси, който като млад студен е извършил кражба и е изоставил приятелката си, след като я е принудил да направи аборт. След въоръжено нападение, той преосмисля живота си, и иска да поправи грешките от миналото си. Маа Прешъс Рамотсве, осланяйки се на своя здрав разум и интуицията, успява да се справи с всички тези трудности и да разреши поставените загадки...

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]