Дворец на дожите (Генуа)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Дворец на дожите.

Дворец на дожите
Palazzo Ducale
Italien april 2006 014.jpg
Sala Maggior Consiglio.JPG
Местоположение в Генуа
ВидДворец
МестоположениеFlag of Italy.svg Генуа, Италия
СтилНеокласицизъм
Изграждане(1251-1275)(1778-1783)
СтатутМузей
СобственикГенуа
СайтPalazzo Ducale
Дворец на дожите в Общомедия

Дворецът на дожите (на италиански: Palazzo Ducale) е историческа сграда – дворец в Генуа, Северна Италия. В миналото дворецът е бил резиденция на дожите на Генуезката република. В наши е музей и център за културни събития и изложби. Дворецът е разположен в центъра на града, с два отделни входа и фасади, основната е с лице на Piazza Matteotti, а втората гледа към Piazza De Ferrari.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите части на двореца са построени между 1251 и 1275 г., по време на разцвета на републиката. Torre Grimaldina (също известна и като Torre del Popolo – Кула на народа) е завършена през 1539 г.

Дворецът на дожите, в който през 1339 г. е избран първия дож на Генуа – Симоне Боканегра, в голямата си част е преустроен през последното десетилетие на 16 век. Дворецът е съществено разширен, към него са пристроени множество допълнителни корпуси, образуващи вътрешен двор.

Дворецът на дожите отново е частично преустроен след пожар през 1777 г. и е възстановен в неокласически стил от архитекта Симоне Кантони. Основно е изменен интериора на залата на Големия съвет. Многобройните преустройства и достроявания на двореца силно променят неговия облик.

Дворецът на дожите е основно обновен през 1992 г., по повод на честванията на Христофор Колумб и на 500-годишнината от откриването на Америка.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]