Денят на Чакала

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Денят на Чакала
The Day of the Jackal
De Gaulle-OWI.jpg
Шарл дьо Гол - целта на ОАС в книгата
Оригинален език английски
Автор Фредерик Форсайт
Първо издание 1971 г.
Флаг на Великобритания Великобритания
Издателство Хътчинсън
Жанр Шпионска фантастика
Трилър
Исторически роман
ISBN ISBN 0-09-107390-1

„Денят на Чакала“ (на английски: The Day of the Jackal) е първият роман на английския писател Фредерик Форсайт. Разказва за френската терористична група ОАС в началото на 1960-те, която иска да убие френския президент Шарл дьо Гол.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Френската терористична организация ОАС е специално наета, за да убие президента на Франция, Шарл дьо Гол. Както всички военни организации, намиращи се под подкрепата на френските спецслужби, ОАС е готова да изпълни задачата си на всяка цена.

Атентаторите попадат на наемен убиец с псевдоним „Чакала“. След като му е даден голям хонорар, той приема задачата и започва детайлна подготовка.

Скоро спецслужбите откриват името му — Чарлз Харолд Калтроп. Започва подготовката за възпирането на убиеца. Разкрито е и местоположението му. По това време Чакала причаква дьо Гол с пушка на площад „18 юни 1940“ и пропуска с изстрела. След като престъпникът е открит, той убива млад полицай с пушката, но дошлият с полицая инспектор Клод Лебел убива Чакала. Книгата свършва с фразата:

Денят на Чакала свърши.

Филмови адаптации[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]