Ден на свети Патрик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Денят на Свети Патрик
Денят на Свети Патрик
St. Patrick
Други имена (St) Patrick's Day
(St) Paddy's Day
(St) Patty's Day
Празнува се от Ирландци и ирландската диаспора,
Католическата църква, Англиканската църква, Източно-православната църква, Лютеранска църква
Тип Християнин, национална, етническа
Значение Денят на Свети Патрик, отбелязва пристигането на християнството в Ирландия [1]
Дата 17 март
Тържества Паради, носещи shamrocks, зелена униформа, пиене на ирландска бира, пиене на ирландско уиски
Обичаи Меса (литургия) или отслужване на поклонение
Денят на Свети Патрик в Общомедия
Ден на свети Патрик, Буенос Айрес (Аржентина)

Денят на свети Патрик (на ирландски: Lá Fhéile Pádraig (The Festival of Patrick); Ulster-Scots: Saunt Petherick's Day)[2] е културен и религиозен празник, отбелязван на 17 март.

Свети Патрик[редактиране | редактиране на кода]

Малко се знае за ранния живот на Патрик, но е известно, че е роден във Великобритания по време на римските нашествия в богато римо-британско семейство. Баща му е бил дякон, а дядо му – свещеник в християнската църква. Когато е на 16 г., е отвлечен от ирландски нашественици и превърнат в роб в Ирландия. Смята се, че е бил държан някъде на западния бряг на Ирландия, най-вероятно в Майо, но точното място не е известно. В своята изповед споделя, че Господ се е явил в съня му и му е казал да избяга от пленничеството, като стигне до брега, където да се качи на кораб, който да го върне обратно във Великобритания. След завръщането си се присъединява към църквата в Оксер в Галия и става свещеник.[3]

През 432 г. той казва, че отново е повикан да се завърне в Ирландия, но този път като епископ, за да откаже ирландците от политеизма и да ги покръсти. Според ирландския фолклор Патрик използвал 3-листна детелина, за да обясни Светата Троица.

Носене на дрехи в зелено[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално цветът, който се е асоциирал с Патрик, е бил синият, но през вековете влиянието на зеления цвят е нараснало.[4] Зелени панделки и детелини са се носели по случай деня на свети Патрик още през 17 век.[5] Според поверието Патрик е използвал трилистната детелина, за да обясни Светата троица на езичните ирландци и носенето на детелини се е превърнало във вездесъщ момент от празненствата.[6][7] По време на въстанието от 1798 година, за да изявят политическите си нагласи, ирландските войници носели зелени униформи, надявайки се да привлекат общественото внимание.

Ирландия[редактиране | редактиране на кода]

В Ирландия празникът на Свети Патрик е честван с много ритуали и приветстван много подобаващо. Пият се ирландско уиски и бира.

САЩ[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че денят на свети Патрик не е официален празник на САЩ, той се празнува почти навсякъде в страната. Обикновено се отбелязва като ден на ирландците или на ирландско-американската култура. Празненствата обичайно включват пиршества, големи количества алкохол, религиозни обреди, паради, декорации и дрехи в зелено. Денят на свети Патрик се отбелязва в САЩ от края на 18 век.

Аржентина[редактиране | редактиране на кода]

В Аржентина и особено в Буенос Айрес празникът се отбелязва със среднощни улични паради, тъй като времето е сравнително топло през март. Танцува се и се пие само бира до 7 – 8 ч. сутринта, много хора са облечени в зелено. В Буенос Айрес партитата се провеждат в квартала Реконкиста, където се намират няколко ирландски пъба.[8] През 2006 г. 50 000 души се събират на улицата и в близките заведения.[9] Нито католическата църква, нито ирландското общество, което е 5-о по големина извън пределите на Ирландия,[10] взимат участие в организирането на празненствата.

Канада[редактиране | редактиране на кода]

Великобритания[редактиране | редактиране на кода]

Япония[редактиране | редактиране на кода]

Денят на свети Патрик се отбелязва на 9 места в Япония. Първият парад в Токио е организиран от организация за ирландска култура в Япония (The Irish Network Japan) през 1992 г. Днес празненствата по случай празника се организират почти през целия март.

Монсерат[редактиране | редактиране на кода]

Малкият остров Монсерат, известен като „Изумрудения остров на Карибите“ (защото е основан от ирландски бежанци), е единственото място на света извън Ирландия, където денят на свети Патрик е официален празник. Този ден служи и за възпоминание на потушено въстание от 17 март 1768 г.[11]

Нова Зеландия и Австралия[редактиране | редактиране на кода]

Денят на свети Патрик се слави с голяма популярност в Нова Зеландия и Австралия – зелените дрехи са традиционни и улиците често са пълни с пияни веселбари още от ранния следобед до късно вечер.[12]

Ирландците са оказали голямо въздействие върху социалните, политическите и образователни системи и на двете държави, основно заради многото ирландски имигранти, пристигнали през 19. век. По този начин на деня на свети Патрик се гледа като на празнуване на ирландските корени.

Южна Корея[редактиране | редактиране на кода]

Ирландската асоциация в Корея празнува деня на свети Патрик от 1976 г. насам в Сеул, столицата на Южна Корея.[13]

Швейцария[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че в Швейцария празникът най-често се отбелязва на 17 март с паради, подобни на тези в съседните европейски страни, много студенти организират малки празненства предната вечер, включващи алкохолни напитки и зелени дрехи.[14]

Източници[редактиране | редактиране на кода]