Детска железница Кърджали

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Детска железница
Информация
Типтеснолинейка
Статусдетска железница
Мястопарк „Простор“, Кърджали
Пусната30 септември 1962 г.
Възстановена7 септември 2006 г.
СобственикОбщина Кърджали
Подвижен съставзадвижван от двигател с вътрешно горене локомотив, дърпащ 2-а вагона с общо 25 места
Дължина1,210 км
Междурелсие0,6 м
Работна скорост3,6 км/ч
Карта

Детската железница е увеселителна теснолинейна железопътна линия, разположена в парк „Простор“ в Кърджали. Тя е първата Детска железница в България.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Кърджалийската атракционна детска железница е построена на 30 септември 1962 г. по проект на инж. Валентина Йочкова. За строежа ѝ са използвани релси от закритите рудници за скъпоценни метали край село Стремци (разположено на 12 км североизточно от град Кърджали), като се ползват рудничните вагонетки, преоборудвани с места за сядане. Години наред Кърджалийската детска железница е един от символите на Кърджали, постепенно в годините след 10 ноември 1989, съоръжението не е в експлоатация. Спряна е от движение временно в края на 1990 год. . След близо 8-годишно прекъсване на 7 септември 2006 г. детското влакче е открито отново.[2] Ремонтирани са железопътното трасе и тунела. Освежени са локомотивът и вагончетата, за украсяването на които са се погрижили малките художници от кърджалийския Обединен детски комплекс. Последното спиране на железницата е от октомври 2016 г. до август 2017 г., заради повреда на локомотива.[3][4] . Около края си жп линия се извива под формата на буквата Р, с цел локомотива да дърпа вагоните към начална гара.

В България има още една действаща детска железница – Детска железница ПловдивЗнаме на мира“ в подножието на Младежкия хълм в Пловдив[5].

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Жп линия е с дължина 1,210 км и междурелсие 0,6 м, която с цел обръщане посоката на движение е с формата на цифрата 6.

По маршрута са изградени следните съоръжения:

  • жп гара Простор
  • 2-а жп прелеза
  • жп тунел; времепътуване около 19 минути със скорост 3,6 км/ч.

Влака има капацитет от около 25 места. Съставен е от локомотив с двигател с вътрешно горене, и два вагона. Катализатор пречиства излизащите от двигателния ауспух отровни газове. Билет 1 лв/човек.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]