Международна детска асамблея „Знаме на мира“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Знаме на мира)
Лого на Фондация „Знаме на мира“ по модела на логото на Асамблеята
Паметни плочи на мемориала от ръководителите на УНИЦЕФ и ЮНЕСКО

Международната детска асамблея „Знаме на мира“ е фестивал на детското изкуство под егидата на ООН, организиран по идея на Людмила Живкова, председател на Комитета за култура (с ранг на министър).

По повод обявената от ООН за 1979 г. Международна година на детето Комитетът за култура първоначално замисля да организира международна изложба на детски творби. Идеята е развита и София става домакин на първата асамблея през 1979 г. с участието на деца от 79 държави. Като символ на асамблеята е изграден мемориал в нов парков комплекс (по-късно наречен „Камбаните“) с 68 камбани от различни държави, които да се бият само от деца. На откриването на мемориала присъства Амаду-Махтар М'Боу, генералният директор на ЮНЕСКО. Комплексът е разположен в подножието на Витоша, отвъд Околовръстния път, срещу жилищен комплекс „Младост 4“ и днешния Бизнес парк София[1].

Целият проект се обединява от мотото „Единство, творчество и красота“. Името и девизът на асамблеята са заимствани от философската система на Николай Рьорих – руски художник и философ. Създаден е център „Знаме на мира“, който издава свой вестник, и едноименна фондация.

Инициативата е планирана като еднократна, но заради положителния международен отзвук е решено срещите да се провеждат през 3 години. Асамблеята от 1988 г. постига рекорд, посрещайки участници от 135 държави. До 1989 г. в София са проведени 4 асамблеи – фестивали със срещи на деца от целия свят. В тях са участвали общо 3900 деца от 138 държави и 14 000 деца от България[2].

Асамблеята е нова форма за дипломация и сътрудничество в името на мира. Подкрепена е от ООН, неговите подразделения ЮНЕСКО (за образование, наука, култура) и УНИЦЕФ (за децата), както и от други международни организации. През 1987 г. ООН удостоява „Знаме на мира“ със званието „Вестител на мира“.

През 1990 г. са закрити изградените 18 задгранични структури „Знаме на мира“. Евгения Живкова – дъщерята на инициаторката Людмила Живкова, след 10-годишно прекъсване възстановява асамблеята през 1999 г., но в значително по-скромен мащаб.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]