Людмила Живкова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Людмила Живкова
Людмила Живкова
Мандат
3 юли 1975 – 22 декември 1977
Назначена от 6 Народно събрание
Министър-председател
  1971 – 1976 Станко Тодоров
Предшественик Павел Матев
Мандат
22 декември 1977 – 21 юли 1981
Назначена от 7 Народно събрание
Министър-председател
  1976 – 1981 Станко Тодоров
Наследник Георги Йорданов
Родена
Починала
21 юли 1981 г. (38 г.)
Националност Флаг на България България
Родства Тодор Живков (баща)
Мара Малеева (майка)
Полит. партия БКП (1976 – 1981)
Университет СУ „Св. Климент Охридски“
Занятие изкуствоведполитик
Народен представител в:
VII НС   VIII НС   
Портал  Портална икона   Политика

Людмила Тодорова Живкова (1942 – 1981), наричана още „бялата птица на българската култура“ [1][2], а в чуждестранната преса: „принцесата на българския комунизъм“[3] е български политик от Българската комунистическа партия (БКП), дъщеря на Генералния секретар на ЦК на БКП Тодор Живков и Мара Малеева, отговорна за културната политика на тоталитарния режим от края на 70-те години до смъртта си.

Живкова става проводник на нова квазиидеология, представляваща еклектично съчетание на традиционната комунистическа реторика с азиатски религиозни учения, като Агни Йога, и парапсихология.[4] Според нейни близки, като Любомир Левчев, тези възгледи били възприемани като „неправоверни“ и дори опасни,[5] но по-късно ревизирани като социалистическа модерност в Народна република България (в края на 70-те и началото на 80-те), като второто е предмет на спор и дискусия [6]. Тя е и един от инициаторите на използването на Възродителния процес като средство за стабилизиране на намаляващата популярност на режима.[7]

От 17 юли 1979 до 21 юли 1981 година е член на Политбюро на ЦК на БКП, а от 3 юли 1975 до 21 юли 1981 година е председател на Комитета за култура, с ранг министър на културата. Между 1976 и 1981 година е народен представител в VII и VIII Обикновено Народно събрание.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход и образование[редактиране | редактиране на кода]

Людмила Живкова е родена на 26 юли 1942 г. в с. Говедарци, Царство България. През 1965 г. завършва Историческия факултет на Софийският университет „Св. Климент Охридски“ (СУ), а през 1970 г. и история на изкуствата в Москва, СССР. Започва работа в Института по балканистика, през 1971 г. защитава дисертация на тема „Англо-турските отношения 1933 – 1939 г.“, за която специализира в колежа Сейнт Антъни в Оксфорд. През 1974 г. се хабилитира.

Ранна политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

Назначена е за заместник-председател на Комитета за приятелство и културни връзки с чужбина (1971 – 1972) и също на Комитета за изкуство и култура (1972 – 1973), след това и за негов първи заместник-председател (1973 – 1975). Председател е на Комитета за изкуство и култура с ранг на министър от 1975 г. до смъртта си през 1981 г. През 1975 г. става председател на Съвета на председателите на творческите съюзи.

От 1976 г. до смъртта си е член на ЦК на БКП и на Политбюро от 1979 г.

Основна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Релефен образ на Людмила Живкова в парк Камбаните, София

В качеството си на министър на културата, Людмила Живкова прави един от рядко успешните за социалистическа България опити за реформа. Създава мощен екип в Комитета за култура, дясна ръка ѝ е историкът Александър Фол. Безспорно изиграва роля за отварянето на България (тогава Народна република България) в културно отношение към несоциалистическия свят – прокарва и реализира идеята за създаване на Галерията за чуждестранно изкуство в София, както и редица международни изложби и мероприятия. България посещават редица изтъкнати писатели, композитори, художници от цял свят, често по нейна покана.

По нейна инициатива са организирани честването на „1300 години България“, домакинството на България на Международната детска асамблея „Знаме на мира" под егидата на ЮНЕСКО, построяването на комплекса „Камбаните“ в София (край ж.к. Младост – 4), на Националния дворец на културата (НДК) в София (който от смъртта ѝ до 1990 г. носи нейното име), откриването на десетки хиляди културни домове, библиотеки, музеи и галерии из цялата страна, организира лично успешни археологически експедиции.

Благодарение на личната ѝ упоритост е съхранен Царският дворец в центъра на София, където е било предвидено да бъде изграден нов комплекс за нуждите на държавния протокол. [8]

Препятствия и смърт[редактиране | редактиране на кода]

Многобройните дейности, организирани от нея с идеята да популяризира по света самобитното наследство на българина, се тълкуват като „национализъм“ от КПСС в противоречие с пролетарския интернационализъм. Особено остра е реакцията срещу инициативата „1300 години България“.

След тежка автомобилна катастрофа през 1973 г. се увлича по източни философии, установява връзки със семейство Рьорих, с което още повече си спечелва недоверието на идеологическите цензори в СССР, където философско-социалната система Агни Йога, проповядвана от Рьорих, е преследвана до 1987 г. Противниците ѝ в България я критикуват поради огромните средства, хвърляни в амбициозните ѝ проекти. Нейната „неудобност“ и убеждения са причина да се спекулира с нелепата ѝ смърт броени дни преди 39 ѝ рожден ден – с версии за политическо убийство, самоубийство, дълго прикривана болест (в последните месеци от живота си Живкова страда от сериозна загуба на тегло), а официалната версия е злополука в банята; по-късно се предполага мозъчен кръвоизлив. След смъртта ѝ нейната политика не намира наследник и голяма част от инициативите ѝ са изоставени.

По спомени от съвременници скоро след катастрофата тя отказва да взема предписваните медикаменти и се изправя на крака с практики от нетрадиционната медицина. През последващите години проявява засилен интерес към източната философия и езотерични учения. Известно е това, че често се е допитвала до Ванга, по чието предписание също така е пиела билки.

Оценки[редактиране | редактиране на кода]

Оценките за нея като политик варират извънредно много. Демократичните реформи носят първо остро отрицание на цялото семейство Живкови.

В книгата си „Културният фронт“ историкът Иван Еленков развива тезата, че претенцията за отваряне на България благодарение на Людмила Живкова е несполучлив опит на комунистическата диктатура да си върне обратно загубената културна легитимност пред обществото.[9] Друга често споменавана критика е, че докато творците-любимци на комунистическия елит получават държавна подкрепа за работата си,[10] онези, които системата не припознава като представителни, продължават да бъдат репресирани.[11] По времето, когато Живкова ръководи Комитета за изкуство и култура, Държавна сигурност ликвидира в Лондон известния писател Георги Марков.[12]

През м. октомври 2012 г. в Софийския Университет е организирана конференция, посветена на личността и творчеството на Людмила Живкова. Граждански протест осуетява началото на мероприятието.[13] Един час по-късно конференцията, в която участват учени и от Германия и Русия, се провежда, а докладите са издадени през 2013 г. в сборника "Културното отваряне на България към света" (Университетско издателство "Св. Климент Охридски").

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Елена Чаушеску (вляво) с Людмила Живкова през 1977 г.

Людмила Живкова и Любомир Стойчев имат дъщеря Евгения Живкова (Жени). След смъртта на нейната майка, Жени е осиновена от дядо си Тодор Живков със съгласието на нейния баща. Тя е моден дизайнер и депутат от Коалиция за България, омъжена за Андрей Стефанов.

Людмила Живкова и Иван Славков имат син Тодор Славков. Съден е по обвинение в изнасилване и оправдан поради липса на доказателства.

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

 • 1977 г. – удостоена е със званието „Заслужил деятел на културата“[14]
 • Ирански орден „Плеад“ (21 ноември 1971),
 • Австрийски голям златен почетен знак на лента „За заслуги към Република Австрия“ (23 декември 1976),
 • Мексикански орден „Ацтекски орел“ с лента първа степен (25 май 1978),
 • Голям кавалерски кръст за заслуги пред Италианската република (28 март 1980),
 • Международната награда за мир и сътрудничество „Златният Меркурий“ (посмъртно, 29 септември 1981).
 • „Доктор хонорис кауза“ на университета „Токай“ в Япония (1 март 1979).
 • Димитровска награда за мир, демокрация и социален прогрес (юни 1982 г., посмъртно),
 • Орден „13 века България“ (1984 г., посмъртно).

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

 • Англо-турските отношения 1933 – 1939 (1971)
 • Казанлъшката гробница (1974 г. – и на руски, английски и немски)
 • Социалистическая культура и современные общественные процессы (1977 г.; на руски)
 • Четвероевангелието на цар Иван Александър (1980)
 • За усъвършенствуване на човека и обществото (1980 г.; статии, речи и доклади)
 • С априлско вдъхновение в борбата за мир и социализъм, за единство, творчество и красота (1982 г.; доклади, речи, статии, изказвания в 3 тома)
 • Интелектуалните възможности и творческите сили на личността (1985 г.; доклади, статии, речи, изказвания)
 • По законам красоты // Культура и время, № 1/2 2002 г.

Използвана литература[редактиране | редактиране на кода]

 • Савова, Елена, Здр. Минчева, Кирил Аврамов: Людмила Живкова, живот и дело (1942 – 1981). Летопис. София, 1987 г.
 • Александров, Емил: Култура и лична власт. Слънце, София, 1991 г.
 • Сидоров В.М.: Людмила и Вангелия. Москва, „Мир через культуру“, 1992 г. (Бълг. превод. Валентин Сидоров. Людмила и Ванга. Репортер, София, 1995).
 • Ташев, Ташо. Министрите на България 1879-1999. София, АИ „Проф. Марин Дринов“ / Изд. на МО, 1999. ISBN 978-954-430-603-8 / ISBN 978-954-509-191-9.
 • Шапошникова Л.В.: Людмила Живкова – государственный деятель и подвижник // Культура и время. 2002. № 1/2.
 • Културното отваряне на България към света. УИ "Св. Климент Охридски", София, 2013.
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
 • Данаилов, Георги. Доколкото си спомням. Абагар, 2002. ISBN 954-427-470-0.
 • Георгиев, Никола. Нова книга за българския народ. LiterNet, 2003. ISBN 978-954-304-066-7.
 • Константин Дилчев: Загадъчната смърт на Людмила Живкова. София, Ню медиа груп, 2006 г.
 • Елит Николов: Дъщерята на надеждите. София, Пропелер, 2008 г.
 • Крум Благов: Какво уби Людмила Живкова. София, Стандарт, 2009 г. (Големите мистерии, 17).
 • Богомил Райнов: Людмила – мечти и дела. 2 изд. София, Изток-Запад, 2011 г.; Богомил Райнов – Людмила – мечти и дела
 • Любомир Левчев: Панихида за мъртвото време. София, Ентусиаст, 2011 г..
 • Културното отваряне на България към света. УИ "Св. Климент Охридски", София, 201

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Веска Божкова. Опит за среща. „Велинградски Темпо Новини“. 18 юли 2007 г.
 2. „Тържествен коктейл по случай рождението на Тодор Живков“, Balkanec.bg, 07.09.2012 г.
 3. Княгинята Людмила Живкова, точен цитат: „Навремето френският вестник „Фигаро“ я беше нарекъл „богатата принцеса на една бедна страна“ по повод величайшето ѝ посещение в Лувъра“
 4. Дойнов, Пламен. Социалистическият реализъм в литературата и културата на НРБ и неговите проблематични алтернативи. // Знеполски, Ивайло (ред.). История на Народна република България: Режимът и обществото. София, „Сиела софт енд паблишинг“, 2009. ISBN 978-954-28-0588-5. с. 583.
 5. Интервю с писателя Любомир Левчев, в. Блиц, 27 септември 2007 г.
 6. София Велкова, Протести и скандали съпроводиха конференцията за Людмила Живкова, mediapool.bg, 19 октомври 2012 г.
 7. Груев, Михаил и др. Възродителният процес. Мюсюлманските общности и комунистическият режим. „Сиела“, 2008. ISBN 9789542802914. с. 85.
 8. Райнов, Богомил. Людмила – мечти и дела. Камея, 2003 г..
 9. Еленков, Иван. Културният фронт. Сиела, 2008 г..
 10. В академичните среди се твърди, че реалният автор на книгата ѝ за Казанлъшката гробница е Александър Фол, а на тази за Четвероевангелието – Иван Дуйчев, вж. Николай Василев интервю (2010) и др.
 11. Николов, Тони. Каква ни е Людмила Живкова?. // Портал за култура, изкуство и общество, 2012 г.. Посетен на 2012-10-20.
 12. Христов, Христо. In Memoriam: Почина следователят Богдан Карайотов. // dnevnik.bg. Икономедиа, 2010. Посетен на 2012-10-22.
 13. Христов Х., Скандал в Софийския университет: Граждански протест спря конференцията за Людмила Живкова, desebg.com, 19 октомври 2012 г.
 14. Указ № 800 от 23 май 1977 г. Обн. ДВ. бр. 43 от 3 юни 1977 г.