Найден Тодоров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Найден Тодоров
Todorov.jpg
Информация
Роден
Стил класическа музика
Професии диригент
Найден Тодоров в Общомедия

Найден Тодоров е български тромпетист, пианист, композитор и диригент. От сезон 2004 – 2005 г. е гост-диригент на Софийска филхармония, от 2005 г. е директор на Оперно-филхармоничното дружество в Русе, от 2017 г. е директор на Софийската филхармония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 8 април 1974 г. в Пловдив. През 1993 г. завършва СМУ „Добрин Петков“ в класа по пиано на Дарина Кантарджиева и тромпет в класа на Лилия Ковачева-Топорчева. Още като ученик създава Младежки оркестър „Пловдив“. От 1993 г. става студент на проф. Карл Остерайхер и проф. Урош Лайович във Виенския музикален университет като стипендиант на Ротари клуб – Виена, където завършва като бакалавър през 1996 г. През 1996/1997 е поканен от фондация „Ленард Бърнстейн“ (Йерусалим) на специализация в Израел, където работи с Менди Родан – диригент на Израелската филхармония. През 2001 г. получава и магистърска степен от Нов български университет. През 2013 се дипломира и като мениджър в областта на културата в Нов български университет.

Найден Тодоров работи с различни оркестри в България и в чужбина. Участва в десетки национални и международни фестивали. През 1998–1999 е избран между повече от 150 кандидати за постоянен диригент на Северно-Израелския симфоничен оркестър в Хайфа. Същата година е поканен за артистичен съветник на Международния камерен фестивал в Лос Анжелис. През 2001 дебютира със Софийската филхармония, от сезон 2004/2005 става неин постоянен гост-диригент. В периода 2005 – 2017 е директор на Държавна опера – Русе. А от началото на 2017 Найден Тодоров е директор на Софийска филхармония. Работи с различни оркестри в България и зад граница, участва и в десетки международни фестивали в Европа, Азия, Африка и Северна Америка.

Осъществил е многобройни записи за различни радио и телевизионни станции в България и чужбина – участва в над 130 компактдиска, издадени в Австрия, Великобритания, Дания, Израел, САЩ и Унгария.

През последните години Тодоров работи активно със звукозаписните компании Naxos, MMO, R-Music, Hungaroton, Danacord, Balkanton и импресарските агенции Melos, M-Art и Columbia Artists Management. От 1997 г. е музикален директор на международния фестивал „Тракийско лято“. През 2013 г. е избран от слушателите на Българското национално радио за „Музикант на годината“ за 2012 година.

През май 2019 година Найден Тодоров бе избран за „Музикант на годината 2018“ в националната анкета на предаването „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио – за втори път, след като спечели този приз в гласуването на публиката и през 2013. Талантливият диригент е носител на множество отличия. Два пъти получава „Кристална лира“ – през 2005 за изпълнението на Втора симфония от Густав Малер със Софийската филхармония и през 2016 за дейността си с Русенската държавна опера, наградата „Емил Чакъров“ през 2014, през 2016 му е присъдено званието „Почетен гражданин“ на град Русе. Удостоен е и с награди от Словашкия музикален фонд, „Ротари клуб“ – Виена, фондация „Борджезе“, наградата „София“ за постановката на операта „Фауст“ в Националната опера и балет, „Златно петолиние“ за принос към развитието на българската музика, „Златна книга“ за принос в развитието на българската култура, наградата на фондация „Джордж Уохтер“ – Швейцария и др.

Един от най-успешните ни съвременни музиканти, Найден Тодоров се изявява с ярки интерпретации в широк репертоарен диапазон. Сътрудничи с прочути артисти като Патриция Копачинская, Сара Чанг, Максим Венгеров, Паул Бадура-Скода, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова, Никола Гюзелев, Анджела Георгиу, Джошуа Бел, Юрий Башмет, Светлин Русев, Милена Моллова, Людмил Ангелов, Вадим Репин, Анастейша, Джон Лорд и др.

Има многобройни записи за различни радио и телевизионни станции в България и чужбина – с негови изпълнения са издадени над 130 компактдиска в Австрия, Германия, Великобритания, Дания, Израел, САЩ и Унгария. Работи със звукозаписните компании Naxos, MMO, R-Music, Hungaroton, Danacord, Balkanton и импресарските агенции Melos, M-Art и Columbia Artists Management.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]