Мара Малеева-Живкова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мара Малеева-Живкова
първа дама на България
Информация
Предшествана от Елена Димитрова
Сменена от Людмила Живкова

Родена
12 юли 1911 г.(1911-07-12)
Починала
23 октомври 1971 г. (на 60 г.)
Съпруг Тодор Живков
Мара Малеева-Живкова в Общомедия
Външни снимки
Мара Малеева и Тодор Живков
Семейство Живкови

Доктор Мара Христова Малеева-Живкова (12 юли 1911 – 23 октомври 1971 г.) е българска лекарка (по образование и занятие).

Повече е известна като съпруга на Тодор Живков – в периода от 1954 до 1989 г. първи и генерален секретар на ЦК на БКП, председател на Министерския съвет, председател на Държавния съвет на Народна република България.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 12 юли 1911 година в Пловдив в семейството на началните учители Христо Малеев и Неделя Алтънова.[1] Тя има 2 братя – Найден Малеев и Атанас Малеев[2], и 2 сестри – Вяра и Дора.

През 1928 година цялото семейство се премества в София, където Малеева завършва през 1930 година Първа софийска девическа гимназия и Медицинския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ (1938)[1]. Като студентка става член на комунистическите организации Работнически младежки съюз и Български общ народен студентски съюз[3], а през 1933 година става член на Българската комунистическа партия, работи като технически сътрудник в нейния Централен комитет[1]. По онова време се запознава с бъдещия си съпруг Тодор Живков, който също е комунистически активист[1].

През 1938 година Мара Малеева получава работа като участъков лекар в павликенското село Дъскот, където малко по-късно идва нейният приятел Тодор Живков. През следващите месеци той живее там без да работи, издържан от Малеева, като участва в самодейни театрални постановки. Тъй като съжителството им предизвиква неодобрение в селото, през април 1939 година двамата сключват граждански брак в Павликени. В края на годината Малеева е назначена в пазарджишкото село Лесичово, където семейството прекарва няколко месеца. През февруари 1940 година Живков и Малеева напускат Лесичово и след кратки престои в Правец и чирпанското село Оризово през август се установяват в Говедарци край Самоков, където през следващите години Малеева е участъков лекар[4].

След 9 септември 1944 година Малеева се отказва от лекарската си кариера и работи в партийния апарат, за известно време е общински съветник. Макар да не заема официални постове, по думите на Тодор Живков тя е сред най-близките му сътрудници още от избирането му за секретар на Централния комитет през 1950 година[5].

При управлението на Тодор Живков двамата братя на Мара Малеева правят бърза кариера, като Атанас Малеев е дългогодишен ръководител на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването[5], а Найден Малеев е съдия във Върховния съд.

Мара Малеева умира от рак на стомаха на 23 октомври 1971 година в София.

Потомство[редактиране | редактиране на кода]

Тодор Живков и Мара Малеева имат 2 деца – Людмила и Владимир.

Дъщеря им Людмила Живкова има 2 брака.

Синът им Владимир Живков също има 2 брака.

  • От Маруся Мирчевска има син Тодор Живков.
  • От Валя има дъщеря Елизабет Живкова.
Гробът на Тодор Живков и Мара Малеева в София. Отдясно е гробът на дъщеря им Людмила.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Цитирани източници