Евгения Живкова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Евгения Живкова
първа дама на България
Предшествана от Людмила Живкова
Сменена от Галя Младенова

Родена
7 ноември 1965 г. (50 г.)
Съпруг Андрей Стефанов
Alma mater Народен представител в:
XXXIX НС   XL НС   

Евгения Тодорова Живкова (Жени Живкова ) е български дизайнер, внучка на Тодор Живков - Президент на Народна Република България от 1971 г. до 1989 г. Дъщеря на Людмила Живкова и Любомир Стойчев. След смъртта на нейната майка, Жени е осиновена от дядо си, Тодор Живков, със съгласието на нейния баща. Завършва средно образование в Националното експериментално училище в София (1983) и същата година е приета за студентка в Софийски Университет „Св. Климент Охридски“, специалност история и втора специалност философия. Дипломира се през 1988 година със степен магистър по история и философия и специалност – История и теория на културата. От 1988 г. до 1991 г. специализира в областта на древната индийска култура – Харапска култура. От 1988 г. до 1992 г. работи в Института по култура към Българска академия на науките като научен специалист. През 1991 г. създава модна къща „Жени Стил”, в която е едноличен управляващ директор и дизайнер. През 1999 г. учредява фондация „Людмила Живкова – Знаме на мира” и възстановява асамблея „Знаме на мира” и е неин Председател. Народен представител в 39-то и 40-то Народно събрание (2001 г. - 2009 г.) от Парламентарната група на "Коалиция за България".Безпартийна. Заместник председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Член на Комисията по култура и комисията по образование и наука.

През 2003 г. преподава мода в Югозападния университет „Неофит Рилски” – гр. Благоевград.

От 2005 г. до 2011 г. е Председател на Съвета за детето при Президента на Република България.

През януари 2007 г. става член на Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа и е Заместник председател на постоянната делегация на България. Член на комисията по Мониторинг в ПАСЕ и докладчик за Азербайджан. Член на Социалната и културната комисии в ПАСЕ.

Член на бюрото на социалистическата група в ПАСЕ (2008-2009).

      НАГРАДИ:

• 1996 г. Модна къща „Жени Стил” е носител на наградата „Златната игла” на Българската академия за мода. • 1997 г. Евгения Живкова е избрана за най-добър дизайнер от телевизионното предаване „Лица” на Българската национална телевизия. • 1999 г. Евгения Живкова е отличена с награда „Петия елемент” в конкурс на Водка №5” и Гран при „Водка №5”. • Номинирана е три пъти за „Дизайнер на годината” през 1995 г.,1999 г. и 2002 г. • 2000 г. е избрана за „ Дизайнер на годината” и получава наградата „Златна игла” на Българската академия за мода. • 2003 г. модна къща „Жени Стил” е номинирана за носител на наградата на София за Дамска модна марка „Улпия Сердика”. • 2005 г. получава награда „Златна игла” за цялостен принос в българската мода. • 2009 г. Евгения Живкова е наградена от Американския Биографичен Институт за „Принос в развитието на България”. • 2013 г. е избрана за “БГ Модна Икона” за най-добре облечен дизайнер от Българската академия за мода. • 2014 г. е избрана за „Дизайнер на годината” и получава за втори път наградата „Златна игла” на Българската академия за мода.

Семейство: Евгения Живкова е омъжена за Андрей Стефанов. Имат 2 дъщери: • Людмила • Андреа

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]