Дещи Къпчак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Владенията на куманите в началото на XIII век

Дещи Къпчак (Дешт-и Кипчак, на персийски: دشت قپچاق, „Кипчакска степ“) е историческа област в Евразия[1], обхващаща степните области от долното течение на Дунав до Аралско море и езерото Балхаш.

Наименованието Дещи Къпчак започва да се използва в ирански източници от XI век и се отнася за областите под контрола на куманите, наричани също къпчаци. В руски източници тази област се нарича Половецка степ, а в западноевропейски - Кумания[2]. През XIII век куманите са подчинени от Монголската империя, но името Дещи Къпчак продължава да се използва като географско понятие, а след това и като синоним на образуваната в западните части на империята Златна орда[3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Р.Г. Фахрутдинов. История татарского народа и Татарстана. (Древность и средневековье) Учебник для средних общеобразовательных школ, гимназий и лицеев. - Казань: Магариф, 2000.- 255 с.
  2. Hakluytus Posthumus or, Purchas his Pilgrimes, Cambridge University Pres, 1907
  3. Д.М. Насилов, Дешт-и Кипчак и Золотая Орда в становлении культуры евразийских народов: материалы международной научно-практической конференции 10-11 апреля 2003, ИСАА при МГУ, ISBN 5892210596, 9785892210591