Джахит Арф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джахит Арф
Cahit Arf
турски математик
Роден
Починал
26 декември 1997 г. (87 г.)
Научна дейност
Област Математика
Джахит Арф в Общомедия

Джахит Арф (на турски: Cahit Arf) е виден турски математик, известен най-вече с работата си областта на топологията. Сред по-значимите му приноси са теоремата на Хасе-Арф, инвариантата на Арф, полугрупите и пръстените на Арф.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Джахит Арф е роден през 1910 година в Солун, Османска империя. След Балканската война в 1912 година, когато в Солун влизат гръцки войски, семйството на Арф се преселва в Измир, където Джахит получава начално образование. Със стипедия на турското образователно министерство Арфи заминава за Париж, където учи в Екол нормал.

След завръщането си в Турция Арф преподава математика в лицея Галатасарай. В 1933 година Арф започва да преподава в катедрата по математика на Истанбулския университет. В 1937 година Арф замивама да работи в Гьотингенския университет, където получава степента доктор по философия, и по-късно работи с Хелмут Хесе и Хосе Крус де Муньос. След това Арф се връща на работа в Истанбулския университет, и работи там до назнаването му от президента Джемал Гюрсел в Съвета на Турция за научни и технически изследвания (TÜBİTAK) в 1962 година. След като в 1963 година е негов председател, Арф се мести в катедрата по математика в Робърт колеж. В 1964—1966 година Арф работи в Принстънския университет, а след това за една година в Калифорнийския университет в Бъркли.

Обратната страна на банкнотата от 10 лири с портрета на Арф (2009)

След връщането си в Турция, Арф е поканен в катедрата по математика на Средноизточния технически университет, където работи до пенсионирането си в 1980 година.

Арф е лауреат на много премии в областта на математиката. Макар формално да има малко ученици, много турски математици в началото на кариерите си сътрудничат с Арф. Портретът на Арф е на обратната страна на турската банкнота от 10 лири, пусната в обращение в 2009 година.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ikeda, Masatoshi G.. Cahit Arf's contribution to algebraic number theory and related fields. Turkish Journal of Mathematics. Т. 22. 1998. с. 1–14.
     Портал „Македония“         Портал „Македония