Джевдет Дода

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джевдет Дода
Xhevdet Doda
югославски партизанин
Роден
1906 г.
Починал
май 1945 г. (39 г.)

Джевдет Дода (на албански: Xhevdet Doda) е югославски партизанин и деец на НОВМ.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1906 година в град Призрен. Там завършва и основно училище. През 1923 година заминава за Албания, където завършва учителска школа. Противопоставя се на режима на Ахмед Зогу поради което често е местен от едно място на друго. Накрая се озовава в Тирана, където се свързва с местни комунисти. Опитва се да замине, за да участва в Гражданската война в Испания, но не успява. След като италианската армия навлиза в Албания се противопоставя на тяхната окупация, за което е преследван. През юни 1941 година се завръща в родния си град. Там се свързва с местните югославски комунисти и става член на ЮКП. Включва се в подготовката за въстание. Участва в създаването на връзки между ЮКП и АКП. Взема участие в срещата между представители на двете партии в края на 1941 година във Витомирици.

Дейността му привлича внимание на италианските власти, които правят опити да го арестуват, които довеждат до резултат на 1 април 1943 година. След това е интерниран в лагера „Порто Романо“ в Драч. След като Италия капитулира през септември 1943 година е освободен от затвора и се връща в Косово. Там става командир на Първи косовско-метохски народоосвободителен батальон „Рамиз Садику“. На 11 ноември 1943 батальона влиза в състава на първа македонско-косовска бригада. През декември 1943 Дода участва като делегат на Първото заседание на Народоосвободителния комитет на Косово и Метохия и е избран за член на Главния комитет на Народоосвободителния комитет на Косово и Метохия.

През април 1944 година е арестуван от Гестапо и изпратен в Тирана. След това в лагера в Баница, а накрая и в концлагера „Матхаузен“. Там умира през май 1945 година. Провъзгласен е за народен герой на Югославия на 26 декември 1973 година[1].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Народни хероји Југославије. „Младост“, Београд 1975. година.
     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Македония“         Портал „Македония          Портал „Косово“         Портал „Косово