Джеймс Редфилд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джеймс Редфилд
Роден 19 март 1950 г. (68 г.)
Професия консултант психотерапевт, писател, сценарист
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 1988-
Жанр фантастика, документалистика
Съпруга Сале Мерил
Уебсайт http://www.celestinevision.com/
Страница в IMDb

Джеймс Редфилд (на английски: James Redfield) е американски писател на бестселъри в жанра фантастика и мистика, лектор, сценарист и филмов продуцент.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Джеймс Редфилд е роден на 19 март 1950 г. в Бирмингам, Алабама, САЩ. Израства в селски район близо до Бирмингам. Възпитан в Методистката църква, която е ориентирана към общността, той все пак е разочарован от липсата на отговори на въпроси относно истинската същност на духовния опит.

През 1972 г. завършва Университета в Обън, Алабама с бакалавърска степен по социология, а през 1974 г. с магистърска степен по консултиране. В университета изучава източните философии, включително даоизма и дзен.

След университета работил в продължение на 15 години като терапевт на малтретирани деца и юноши. През това време той е бил привлечен от движението за човешки потенциал и се обръща към него по отношение на теориите за интуицията и психическите явления, които биха помогнали на неговите клиенти.

През 1989 г. той напуска работата си като терапевт, за да се отдаде на писателската си кариера, синтезиране на интереса му в интерактивната психология, източните и западни философии, науката, футуризма, екологията, историята и мистицизма.

Пише първия си роман „Селестинското пророчество“ от януари 1989 г. до април 1991 г. Използва подхода „приключение-притча“, който нарича „част Индиана Джонс, част Скот Пек“. Създава модел за духовно възприятие и актуализация, която резонира с милиони хора и се фокусира върху мистериозни съвпадения, които се случват в живота на всеки от нас. Съвпадения, които ни внушават, че трябва да усещаме собствената си духовна съдба. В романа Редфилд влага своя предишен опит, срещи и спомени, мистика и духовни преживявания.

След като не намира издател, през 1992 г. Редфилд публикува романа със собствени средства. Той предизвиква небивал интерес от страна на читателите и книжарите, и „Селестинското пророчество“ става един от най-успешните самостоятелно издадени книги на всички времена.

Романът веднага намира издатели и бързо се изкачва до №1 в списъка на „Ню Йорк Таймс“, където остава в продължение на три години, и води до многократни преиздавания. Преведен е на 34 езика и е продаден в над 20 млн. екземпляра по целия свят.

През 2006 г. романът „Селестинското пророчество“ е филмиран с участието на Матю Сетъл, Томас Кречман, Сара Уейн Калис. Редфилд е сценарист и продуцент на продукцията.

Популярността на романа се застъпва с продължението му в романа „Десетото откровение“, което излиза през 1996 г. и също става бестселър. Двете книги стават общо най-продаваните в света през тази година.

През октомври 1997 г. Редфилд е удостоен с престижния медал на председателството на италианския Сенат на международната конференция на „Pio Manzu“ в Римини, Италия. „Pio Manzu“ е нестопанска организация към ООН, ръководена от Михаил Горбачов.

През 1999 г. Редфилд издава третата част от Селестинския цикъл – „Тайната на Шамбала“, а през 2011 г. и четвъртата част „The Twelfth Insight: The Hour of Reconing“.

Освен художествените произведения Джеймс Редфилд пише и много документални книги свързани с темата на романите. Освен това пише широко по темата на човешкото духовно осъзнаване и развитие на човека, и е активен в световен мащаб в усилията да спасим последните останали обекти от дивата природа.

През март 2004 г. Редфилд е награден със световната награда на „Wisdom Media Group“ за ангажирането му в дискусия за характера на човешкото съществуване и за продължаващите му усилия и принос за подобряване на човечеството.

Джеймс и Сале Редфилд са основателите на глобалния проект за молитва „Global Prayer“, два пъти месечно по теле-уеб линия, чрез която предлагат световна обща молитва и медитация за всички, които се включат в линията на определения час.

Джеймс Редфилд живее със съругата си, писателката Сале Мерил, в Алабама и Аризона.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Серия „Селестински цикъл“ (Celestine Prophecy)[редактиране | редактиране на кода]

 1. Селестинското пророчество, The Celestine Prophecy (1992)
 2. Десетото откровение, The Tenth Insight: Holding the Vision (1996)
 3. Тайната на Шамбала, The Secret of Shambhala (1999)
 4. The Twelfth Insight: The Hour of Reconing (2011)

Документалистика[редактиране | редактиране на кода]

 • Селестинското пробуждане, The Celestine Vision: Living the New Spiritual Awareness (1995)
 • The Celestine Prophecy: An Experiential Guide (1995) – в съавторство с Керъл Ейдриън
 • The Tenth Insight: Holding The Vision: An Experiential Guide (1996) – в съавторство с Керъл Ейдриън
 • Exploring the Zone (2000) – в съавторство с Лари Милър
 • Clearing for the Millennium (2001)
 • God and the Evolving Universe (2002) – в съавторство с Майкъл Мърфи и Силвия Тимбърс
 • The Celestine Prophecy: The Making of the Movie (2006) – в съавторство с Монти Джонс

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]