Джелепкешани

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Джелепкешаните (на турски: celepkeşan) са специална категория зависимо население в Османската империя, задължено да доставя ежегодно на държавата определен брой дребен рогат добитък на фиксирани цени; търговци на овце и друг дребен рогат добитък. Те са снабдители на пазарите, армията и двореца с месо и месни продукти. По време на Възраждането някои български семейства от Средна гора (особено Чалъкови и Моравенови) значително забогатяват чрез джелепчийство.

"Джелеп-кешан" е дума с турско-ирански произход, широко използвана по време на Османската империя. Тя има няколко значения:

  • Търговец на среден и дребен рогат добитък,по скоро такива които са събирали добитъка и са го продавали на касапи в Цариград. В някои случаи има упоменати и джелепи, които за да увеличат печалбите си са отглеждали такъв добитък.
  • В района на Одрин и кварталите Галата и Ибрахим паша на Истанбул, с "джелеп" са се наричали подготвяните за слуги в сараите момчета.
  • В някои документи се среща и като обидна дума.
  • В някои исторически документа от различи санджаци значението на думата "джелеп" се разширява и включва и търговци на коне, катъри и друг впрегатен добитък.

По време на султан Мурад I в един от неговите законници "джелепи" се използва като термин обозначаващ и търговец на роби. Във връзка с това се среща и думата "кешан" и "джелеп кешан", която идва от иранската дума за "отскубвам", "вземам насила". С термина "есб-кешан" се обозначавали търговците на коне по пазарите.

Изследвания[редактиране | редактиране на кода]

  • Грозданова, Е., Андреев, С. Джелепкешаните в българските и съседните им земи през XVI-XVIII век. С., 1998