Джеръм Кърн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джеръм Кърн
американски композитор
Джеръм Кърн 
Джеръм Кърн през 1934 г.
Роден: 27 януари 1885 г.[1][2]
Починал: 11 ноември 1945 г.[1][2] (60 г.)

Джеръм Дейвид Кърн (на английски: Jerome David Kern) е американски композитор на мюзикли и популярна музика. Считан е за един от най-важните американски театрални композитори, пише над 700 песни, използвани в над 100 сценични постановки, като Ol' Man River, Can't Help Lovin' Dat Man, A Fine Romance, Smoke Gets in Your Eyes, All the Things You Are, The Way You Look Tonight, Long Ago (and Far Away) и Who?. Има взаимодействия с водещи либретисти и поети от епохата си, включително Джордж Гросмит — младши, Гай Болтън, Пи Джи Удхаус, Ото Харбак, Оскар Хамърстайн II, Дороти Фийлдс, Джони Мърсър, Айра Гършуин и И.У.Харбърг.

По произход от Ню Йорк, Кърн е автор на няколко дузини бродуейски спектакли и холивудски филми, а кариерата му трае повече от 4 десетилетия. Музикалните му иновации, като танцовите ритми в размер 4/4, употребата на синкопиране и джаз прогресии, доразвиват по-ранните традиции в мюзиклите. Той и партньорите му използват мелодиите, за да дообогатят сюжета, или за да развият характеристиките на мюзиклите, като установяват образци за бъдещи мюзикли. Макар че много от Кърновите мюзикли и музикални филми се превръщат в хитове, само Show Boat се радва днес на модерна възстановка. Песни от другите му представления, обаче, все още се изпълняват и биват адаптирани. Кърн не одобрява джаз аранжиментите на песните си, но много джаз музиканти ги превръщат в стандарти.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Jerome Kern“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
  1. а б Колективен нормативен архив, Посетен на 27 април 2014 г..
  2. а б data.bnf.fr, Посетен на 10 октомври 2015 г..