Джиаджак Джакели

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Джиаджак Якели)
Направо към: навигация, търсене
Джиаджак Джакели
императрица на Трапезунд
Лични данни
Родена ?
Грузия
Починала ?
Семейство
Брак Алексий II Велики Комнин
Династия Джакели
Баща Бека III Джакели
Джиаджак Джакели е императрица на Трапезунд, първа съпруга на император Алексий II Велики Комнин.

Джиаджак е дъщеря на еристави (княз) Бека III Джакели, атабег на грузинската област Месхети (днес в Грузинския регион Самтсхе-Джавахетия).

Според Дейвид Хюс майката на Джиаджак е Саялуна, която обикновено се асоциира с вдовицата на персийския ширваншах Фарукхзад II[1], управлявал от 1281 до 1317 г.[2]. Според Хюс Саялуна е дъщеря на Гюрчу Хатун и Первене Му'ин ал-дин Сюлейман. Така излиза, че Саялуна е полусестра на селджукския султан Кейкубад II, a Джиаджак е негова племенница. Хюс допуска и друга възможност - майката на Джиаджак да е Игда Кханун, която други историци идентифицират с втората съпруга на Алексий II.

Джиаджак се омъжва за Алексий II Велики Комнин през 1300 г.[3]. Византийският император Андроник II Палеолог, вуйчо и покровител на малолетния Алексий II Велики Комнин, планирал да го омъжи за дъщерята на своя приятел Никифор Хумн. Византийският император научил за сватбата на Алексий и Джиаджак постфактум и настоял бракът им да бъде анулиран от патрирах Йоан XII. От Трапезунд обче съобщават на патриарха, че бракът на Алексий и Джиаджак е консумиран и двамата вече чакат първото си дете, след което Йоан XII категорично отказва да разтрогне брака на трапезундския император. Тогава Андроник II изпраща от Константинопол сестра си Евдокия Палеологина, майката на Алексий II, която да убеди сина си да изостави Джиаджак. Изненадвашо обаче Евдокия застава зад сина си и го посъветвала да задържи съпругата си, за да запази независимостта на държавата от Византия.

Известно е, че Джиаджак Джакели и император Алексий II Велики Комнин са имали поне 6 деца, имената на които са известни:

  • Андроник III Велики Комнин, император на Трапезунд (1330-1332)
  • Василий Велики Комнин, император на Трапезунд от (1332-1340)
  • Михаил Анахутлу, убит от брат си Андроник III през 1330 г.
  • Георги Ахпуга, убит от брат си Андроник III през 1330 г.
  • Ана Анахуту Велика Комнина, императрица на Трапезунд (1341-1342)
  • Евдокия

Не е известно обаче колко време продължава бракът на Джиаджак и Алексий II. Той умира през 1330 г., а датата на смъртта на Джиаджак не се споменава никъде.

Източник[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Djiadjak Jaqeli“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.