Евдокия Палеологина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Евдокия
императрица на Трапезунд
Лични данни
Родена ?, Византийска империя
Починала ?, Трапезундска империя
Семейство
Брак Йоан II Велики Комнин
Династия Комнини
Баща Михаил VIII Палеолог
Майка Теодора Дукина Ватацина

Евдокия Палеологина (на гръцки: Ευδοκία Παλαιολογίνα) е византийска принцеса и трапезундска императрица, съпруга на император Йоан II Велики Комнин.

Евдокия е дъщеря на византийския император Михаил VIII Палеолог и Теодора Дукина Ватацина, племенница на никейския император Йоан II Дука Ватаци.

През 1282 г. в Константинопол Евдокия е омъжена за трапезундския император Йоан II Велики Комнин. Двамата имат две деца[1]:

  • Алексий II Велики Комнин
  • Михаил

През 1298 г., след смъртта на съпруга си и възцаряването на Алексей II, Евдокия се завръща в Константинопол заедно с по-малкия си син Михаил[2]. Андроник II Палеолог приема радушно сестра си обратно във византийския двор и дори я включва в политическите си планове да се сроди със сръбското кралско семейство и така да закрепи предстоящия мирен договор със Сърбия. През 1299 г. Андроник II предлага ръката на Евдокия на сръбския крал Стефан II Милутин. Сестрата на императора обаче категорично отказва да се омъжи повторно и да се установи в една варварска страна, загубвайки влиянието си на императрица майка в Трапезунд.[3] Отказът на Евдокия принуждава императора да даде за съпруга на сръбския крал петтгодишната си дъщеря Симонида Палеологина, което скандализира византийското общество.

Евдокия не е съгласна с плановете на брат си синът ѝ Алексий II да се омъжи за дъщерята на византийския царедворец Никифор Хумн. Въпреки това Евдокия привидно изказва одобрение за този брак, за да получи разрешение да се завърне в Трапезунд под предлог, че ще трябва да се заеме с приготовленията по сватбата.

Скоро обаче в Константинопол пристига новината, че Алексий II се е оженил за иверийската принцеса Джиаджак Якели. Император Андроник II Палеолог настоява този брак да бъде анулиран. Той позволява на Евдокия да се завърне в Трапезунд, за да убеди сина си да се разведе. През 1301 г. Евдокия пристига в Трапезунд, където дава съвет на Алексий II да не се разделя с иверийката.

Евдокия Палеологина умира през 1302 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. William Miller, Trebizond: The last Greek Empire of the Byzantine Era: 1204-1461, 1926 (Chicago: Argonaut, 1969), с. 29
  2. Miller, Trebizond, с. 32
  3. Nicol, The last centuries of Byzantium, 1261-1453, second edition (Cambridge: University Press, 1993), с. 119
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Eudokia Palaiologina“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.