Джийн Оел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джийн Оел
американска писателка
Родена: 18 февруари 1936 г.
(на 79 г.)
Чикаго, Съединени американски щати

Джийн Мари Унтинен Оел [1] (на английски Jean Marie Untinen Auel, Мари на френски, Унтинен на фински) е американска писателка, позната най вече с нейната детска поредица романи "Децата на земята", разказваща за живота на хората в праисторически времена. Книгите ѝ са преведени в над 34 млн. копия по цял свят.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Джийн Оел е родена в Чикаго, Илинойс на 18 февруари 1936 година. Тя е второто от пет деца на бояджията Нийл Соломон Унтинен и Марта Виртанен, семейство с финландски произход. Омъжена е за Рей Бърнард Оел, двамата имат пет деца и живеят в Портланд, Орегон. Работи последователно като секретарка, редактор и кредитен мениджър. През 1977 година, Оел започва мащабно изучаване на Ледниковият период за своята първа книга „Кланът на пещерната мечка“. Записва се в курсовете по оцеляване на експерта Джим Ригс, за да добие практическа престава как са живеели примитивните хора в пещерите, как се пали огън с кремък, как се обработва кожа и други умения. След успеха на първата книга, Оел започва пътешествие из праисторически места и се среща с много експерти с които разговаря обширно за живота на праисторическият човек. Прекосява Европа от Франция до Украйна в търсене на интересни факти за праисторията на Стария континент. Сприятелява се с френския учен Д-р Жан Клоте с който посещава и разследва пещерите „Коскер“ (открита през 1985) и „Шуве“ (открита през 1994) във Франция. Оел е член на Менса (Mensa).

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Поредица „Децата на земята“[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. В България фамилното й име е утвърдено като френска транскрипция от преводите на първите й творби в края на 20 век, правилният правопис според произношението в САЩ е А̀ул [1]