Джийн Оел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джийн Оел
Jean M. Aue
американска писателка
Родена

Националност САЩ
Учила вПортлендски университет
Работилаписател
Литература
ПсевдонимJean M. Auel, Jean M. Untinen-Auel
Период1980 -
Жанроведетска литература
Известни творбиКланът на пещерната мечка
Семейство

Уебсайтwww.jeanauel.com

Джийн Мари Унтинен Оел [1] (на английски: Jean Marie Untinen Auel, Мари на френски, Унтинен на фински) е американска писателка, позната най-вече с нейната поредица романиДецата на земята“, разказваща за живота на хората в праисторически времена. Книгите ѝ са преведени в над 34 млн. копия по цял свят.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Джийн Оел е родена в Чикаго, Илинойс на 18 февруари 1936 година. Тя е второто от пет деца на бояджията Нийл Соломон Унтинен и Марта Виртанен, семейство с финландски произход. Омъжена е за Рей Бърнард Оел, двамата имат пет деца и живеят в Портланд, Орегон. Работи последователно като секретарка, редактор и кредитен мениджър.

През 1977 година, Оел започва мащабно изучаване на Ледниковият период за своята първа книга „Кланът на пещерната мечка“. Записва се в курсовете по оцеляване на експерта Джим Ригс, за да добие практическа престава как са живеели примитивните хора в пещерите, как се пали огън с кремък, как се обработва кожа и други умения.

След успеха на първата книга, Оел започва пътешествие из праисторически места и се среща с много експерти с които разговаря обширно за живота на праисторическия човек. Прекосява Европа от Франция до Украйна в търсене на интересни факти за праисторията на Стария континент. Сприятелява се с френския учен Д-р Жан Клоте, с когото посещава и изследва пещерите Коске (открита през 1985) и Шове (открита през 1994) във Франция.

Оел е член на Менса.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Поредица „Децата на земята“[редактиране | редактиране на кода]

 1. Кланът на пещерната мечка (1980)
 2. Айла (1980)
 3. Долината на конете (1982)
 4. Пещерният лъв (1982)
 5. Ловците на мамути (1984)
 6. Джондалар (1985)
 7. Айла през равнината (1990)
 8. Премеждието (1990)
 9. Дългият път на север (1990)
 10. Завръщането (1990)
 11. Каменните убежища (2002)
 12. The Land of Painted Caves (2011)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. В България фамилното ѝ име е утвърдено като френска транскрипция от преводите на първите ѝ творби в края на 20 век, правилният правопис според произношението в САЩ е А̀ул

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]