Джил Болти Тейлър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джил Болти Тейлър
Jill Bolte Taylor
американска изследователка на мозъка
По време на TED лекцията ѝ през 2008 г.
По време на TED лекцията ѝ през 2008 г.

Родена
15 май 1959 г. (59 г.)
Националност американка

Външни видеа
"A blood vessel exploded in the left half of my brain...", Джил Болти Тейлър, TED

Д-р Джил Болти Тейлър (на английски: Jill Bolte Taylor; родена на 4 май 1959) е американска изследователка – невроанатомка, писателка и публична лекторка.

Личният ѝ опит на мозъчен изследовател, преживял лично масивен мозъчен удар през 1996 година и последвалите осем години на възстановяване, повлияват работата ѝ като учен в областта на изследванията на мозъка. Преживяването ѝ е в основата на книгата ѝ от 2006 година My Stroke of Insight, A Brain Scientist's Personal Journey (неофициален превод на български: „Моето ударно прозрение: личното пътуване на един мозъчен изследовател“). Тя изнася първата лекция на TED конференция, която получава вирално разпространение в интернет, и след която книгата ѝ става бестселър на New York Times и е преведена на 30 езика.

Преди да получи удара на 37-годишна възраст, научно-образователната подготовка на Болти Тейлър е свързана с постмортем невроанатомични изследвания на човешкия мозък и връзката им с шизофренията и някои тежки умствени заболявания. Изначалният ѝ интерес към материята се дължи на факта, че собственият ѝ брат още като млад е диагностициран с шизофрения.

На сутринта на 10 декември 1996, д-р Тейлър се събужда с осъзнаването, че изживява рядка форма на мозъчен удар, причинен от кръвоизлив в лявото полукълбо на мозъка ѝ, резултат от артериовенозна малформация. На 27 декември 1996, тя е подложена на тежка мозъчна операция в Масачузетската многопрофилна болница за отстраняването на съсирек с размерите на топка за голф, притискащ центровете на речта в лявата половина на мозъка ѝ.

Заради книгата си „Моето ударно прозрение“ и заради публичните лекции, които започва да изнася по темата за мозъчните удари, през май 2008 д-р Тейлър е обявена от списание Тайм за един от стоте най-влиятелни души на планетата за 2008 година.[1] Книгата ѝ печели отличието „Книги за по-добър живот“ в областта на науката на Нюйоркската секция на Националното общество за множество склероза на САЩ, на церемония провела се на 23 февруари 2009 в Ню Йорк.[2]

Болти Тейлър основава некомерсиалната организация Jill Bolte Taylor Brains, Inc., представлява Университетското училище по медицина на щата Индиана и е национален говорител на Центъра на мозъчно тъканно донорство към Харвардския университет.

Лекцията на Болти Тейлър от февруари 2008 година на конференцията TED[3] about her memory of the stroke[4] се превръща интернет сензация, привличайки вниманието и интереса на зрители от целия свят. Това става второто най-гледано видео на TED лекция за всички времена.[5] Следващото издание на книгата ѝ бързо се разпродава и става бестселър.

Впоследствие Болти Тейлър е гост на Шоуто на Опра Уинфри на 21 октомври 2008.[6] В поздравителната си реч от 10 май 2009 година пред студентите в Университета Дюк, Уинфри взима един цитат от Болти Тейлър, а именно „Вие сте отговорни за енергията, която излъчвате“, с който насърчава студентите да поемат същата отговорност и в бъдещия си живот.[7] Болти Тейлър е първата гостенка в „Сериите за душата“ на Опра.[8]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Clark, Dick. The 2008 Time 100: Jill Bolte Taylor. // Посетен на 2 май 2008.
  2. Chapter announces Books for a Better Life. // 24 февруари 2009.
  3. Ted.com
  4. Jill Bolte Taylor: My stroke of insight. // Technology entertainment design. 27 февруари 2008. Посетен на 24 май 2008.
  5. Kaufman, Leslie. A Superhighway to Bliss. // The New York Times. 25 май 2008. Посетен на 24 май 2008.
  6. Dr. Jill Bolte Taylor Explains Her Stroke of Insight. // Oprah.com, 21 октомври 2008. Посетен на 23 октомври 2012.
  7. Опра Уинфри, поздравителен адрес, 10 май 2009 http://news.duke.edu/2009/05/winfrey_address.html
  8. Oprah.com
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Jill Bolte Taylor“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.