TED

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

TED (на английски: Technology Entertainment and Design) е световна поредица от конференции, собственост на частна фондация с нестопанска цел, създадена, за да популяризира "идеи, ценни за разпространяване".

TED е основана през 1984 г., като еднократно събитие и конференцията се състола ежегодно от 1990 г. в Монтерей, Калифорния.

До голяма степен, първоначалният акцент на TED бил технология и дизайн, съобразен със Силициевата долина, като център на тежестта. Сега събитията се провеждат в Лонг Бийч и Палм Спрингс в САЩ и в Европа и Азия, и предлагат разговорите на живо. Те се отнасят до все по-широк кръг от теми, в рамките на изследвания и практика на науката и културата. На лекторите са дадени максимум 18 минути, за да представят своите идеи по най-новаторския и ангажиращ начин по който могат. Минали водещи включват: Бил Клинтън, Джейн Гудол, Малкълм Гладуел, Ал Гор, Гордън Браун, Ричард Докинс, Бил Гейтс, Салман Хан, основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин, както и много нобелови лауреати. Настоящият уредник на TED е британския компютърен, бивш журналист и издател на списание, Крис Андерсън.

От 2005 г. до 2009 г. бяха връчени, три награди TED на стойност $ 100.000, за да помогне на своите победители да реализират избрано желание да промени света. От 2010 г., е променен процеса на избор, само един победител е избран , за да се гарантира, че TED увеличава максимално своите усилия за постигането на желанието на победителя. Всеки победител разкрива желанието си на главната годишна конференция.

От юни 2006 г., лекциите са предлагани за безплатно гледане онлайн, под лиценза на Creative Commons, чрез TED.com. Към ноември 2011, над 1,050 лекции са достъпни безплатно онлайн. До януари 2009 г. те са гледани 50 милиона пъти. През юни 2011 г., гледаемостта възлиза на повече от 500 милиона, отразяващи все по-нарастващата световна аудитория.

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

Формулирането на мисията на TED започва така:

Ние страстно вярваме в силата на идеите, за промяна на нагласите, животът и в крайна сметка, светът. Така ние строим тук прозрачна къща, която предлага безплатни знания и вдъхновение от най-вдъхновените мислители в света, а също и една общност от любопитни души, ангажирани с идеи и с грижа за другите.

Персоналът на TED е със седалище в Ню Йорк и Ванкувър. Конференцията се провеждаше в Монтерей, Калифорния до 2009. Именно тогава се премества в Лонг Бийч, Калифорния, поради значително увеличение на присъстващите.

TED е основана от Ричард Саул Уърман и Хари Маркс през 1984 г., и се провежда ежегодно от 1990 г. насам. Уърман, кредитиран с въвеждането на термина информационен архитект през 1979 г., напуска след конференцията от 2002; сега домакин на събитието е Крис Андерсън и собственост на неговата организация с нестопанска цел, The Sapling Foundation, посветена на "насърчаването силата на идеите за промяна на света". През 2006 г., едно участие струва $ 4,400 и е само с покани. През януари 2007 г. е променен моделът за членство като е приета годишна такса за членство от $ 6,000, която включва участие на конференция, клубна поща, мрежови инструменти и DVD-та на конференциите.

От юни 2006 г., лекциите на TED са достъпни онлайн на интернет страниците на TED, YouTube, и iTunes ,а от края на 2009 г., има безплатни приложения за IOS (iPhone, IPAD), Android, WebOS и Windows Phone 7. През 2009 г. интернет страницата на TED спечели наградата за най-добро използване на видео или движещо се изображение на 13-тите Годишни награди Webby.

Лекциите на TED се транскрибират и превеждат на редица езици, като част от проекта на TED за „отворен превод“, чиято цел е да "достигне 4,5 млрд. души на планетата, които не говорят английски", според домакина Крис Андерсън. По време на старта над 300 преводи са направени от доброволци преводачи на над 40 езика.

TED 2011, „Преоткриване на чудото“, се проведе в Лонг Бийч, Калифорния, от 28 февруари до 04 март, 2011. Конференцията TED има паралелна конференция, TEDGlobal, провеждана във Великобритания всяко лято. 2009 TEDGlobal, „Съставът на неща, които не се виждат“, се проведе в Оксфорд, Великобритания, 21-24 юли 2009. Темата на TEDGlobal (отново в Оксфорд) през 2010 г. е „И сега добрата новина“; през 2011 г. конференцията, се мести в нов дом, в Единбург, и се проведе от 12-15 юли с тема – „Нещата от живота“. [1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) [About TED : Who we are : Who owns TED], TED, линк от март 2010
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „TED (conference)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]