Джон Вен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джон Вен
John Venn
английски философ

Роден
Починал
4 април 1923 г. (88 г.)
Философия
Интереси логика
Идеи Диаграма на Вен
Образование Кеймбриджки университет
Семейство
Съпруга Сузана Карнеги Едмънстоун
Деца Джон Арчибалд Вен
Подпис John Venn's signature.svg
Джон Вен в Общомедия

Джон Вен (на английски: John Venn) е британски логик и философ. Известен е с представянето на диаграмата на Вен, която се използва в много полета, включително теорията на множествата, вероятностите, логиката, статистиката и компютърните науки.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Джон Вен е роден през 1834 в Хъл, Йоркшър. Майка му, Марта Сайкс, е от Суонленд, близо до Хъл и умира, когато Джон е все още малък. Баща му, преподобният Хенри Вен, по времето на раждането на Джон е пастор на енорията в Драйпул близо до Хъл. Хенри Вен, приятел на кралицата, е от видна фамилия. Неговият собствен баща, дядото на Джон, е свещеникът Джон Вен, който е бил пастор на Клафъм в южен Лондон. Бил е лидер на Клафъмската секта, група от християни евангелисти, центриращи се в неговата църква, която провежда кампании за реформи в затворите и отменянето на робството и жестоките спортове.

Интересите на Вен са най-вече в областта на логиката и той публикува три текста по темата. Написва „The Logic of Chance“ (Логиката на шанса), която представя честотната интерпретация или честотната теория на вероятностите, през 1866, „Symbolic Logic“ (Символна логика), в която е представена диаграмата на Вен през 1881 и „The Principles of Empirical Logic“ (Принципи на емпиричната логика) през 1889.

Съчинения[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]