Джон Вен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джон Вен
John Venn
английски философ

Роден
Починал

Религия англиканство
Философия
Интереси логика
Идеи Диаграма на Вен
Образование Кеймбриджки университет
Семейство
Съпруга Сузана Карнеги Едмънстоун
Деца Джон Арчибалд Вен
Подпис John Venn's signature.svg
Джон Вен в Общомедия

Джон Вен (на английски: John Venn) е британски логик и философ. Известен е с представянето на диаграмата на Вен, която се използва в много полета, включително теорията на множествата, вероятностите, логиката, статистиката и компютърните науки.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Джон Вен е роден през 1834 в Хъл, Йоркшър. Майка му, Марта Сайкс, е от Суонленд, близо до Хъл и умира, когато Джон е все още малък. Баща му, преподобният Хенри Вен, по времето на раждането на Джон е пастор на енорията в Драйпул близо до Хъл. Хенри Вен, приятел на кралицата, е от видна фамилия. Неговият собствен баща, дядото на Джон, е свещеникът Джон Вен, който е бил пастор на Клафъм в южен Лондон. Бил е лидер на Клафъмската секта, група от християни евангелисти, центриращи се в неговата църква, която провежда кампании за реформи в затворите и отменянето на робството и жестоките спортове.

Интересите на Вен са най-вече в областта на логиката и той публикува три текста по темата. Написва „The Logic of Chance“ (Логиката на шанса), която представя честотната интерпретация или честотната теория на вероятностите, през 1866, „Symbolic Logic“ (Символна логика), в която е представена диаграмата на Вен през 1881 и „The Principles of Empirical Logic“ (Принципи на емпиричната логика) през 1889.

Съчинения[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]