Джон Вен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джон Вен
John Venn
английски логик и философ

Роден
Починал
4 април 1923 г. (88 г.)
Кеймбридж, Великобритания

Религия англиканство
Философия
Интереси логика
Идеи Диаграма на Вен
Семейство
Съпруга Сузана Карнеги Едмънстоун
Деца Джон Арчибалд Вен
Подпис John Venn's signature.svg
Джон Вен в Общомедия

Джон Вен (на английски: John Venn) е британски логик и философ. Известен е с представянето на диаграмата на Вен, която се използва в много полета, включително теорията на множествата, вероятностите, логиката, статистиката и компютърните науки.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Стъклопис в колежа „Гонвил и Киз“ на Кеймбриджкия университет с диаграмата на Вен.

Джон Вен е роден през 1834 в Хъл, Йоркшър. Майка му, Марта Сайкс, е от Суонленд, близо до Хъл, и умира, когато Джон е все още малък. Баща му, преподобният Хенри Вен, по времето на раждането на Джон е пастор на енорията в Драйпул близо до Хъл. Хенри Вен, приятел на кралицата, е от видна фамилия. Неговият собствен баща, дядото на Джон, е свещеникът Джон Вен, който е бил пастор на Клафъм в южен Лондон. Бил е лидер на Клафъмската секта, група от християни евангелисти, центриращи се в неговата църква, която провежда кампании за реформи в затворите и отменянето на робството и жестоките спортове.

Интересите на Вен са най-вече в областта на логиката и той публикува три текста по темата. През 1866 г. написва „The Logic of Chance“ (Логиката на шанса), която представя честотната интерпретация или честотната теория на вероятностите, през 1881 г. – „Symbolic Logic“ (Символна логика), в която е представена диаграмата на Вен, и „The Principles of Empirical Logic“ (Принципи на емпиричната логика) през 1889 г.

Съчинения[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]