Джон Уинчестър (Свръхестествено)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джон Уинчестър
герой на Ерик Крипки
от Свръхестествено
Характеристики
Пол Мъж
Вид / Раса Човек
Работа Ловец
Бивш механик
Бивш морски пехотинец
Съпруга Мери Уинчестър (съпруга, починала)
Деца Дийн Уинчестър (син)
Сам Уинчестър (син)
Адам Милиган (син, починал)
Първа поява Пилотен
Последна поява Докато умирах(Убит)
Филмови адаптации
Актьор/Актриса Джефри Дийм Морган
Мат Коен (млад)

Джон Е. Уинчестър е измислен герой от сериала на CW, Свръхестествено. Джон също така е главен герой в комикса създаден по сериала.

Създаден е като образ от Ерик Крипки и се играе от Джефри Дийн Морган

Той е баща на Дийн (роден 24 януари, 1979) и Сам (роден 2 май, 1983) Уинчестър. Също така е и бивш морски пехотинец (Еко 2/1). Джон е наблюдавал смъртта на жена си, Мери, която е убита от Азазел в детската стая на Сам на 2 ноември, 1983.

Той научава двамата си сина да се бият със свръхестественото, с помощта на ловци, които е срещнал по пътя, включително няколко клиента от Странноприемницата на Харвел.

Сезон 1[редактиране | редактиране на кода]

Двадесет и две години сле смъртта на Мери, Джон изчезва, принуждавайки Дийн да потърси Сам в Станфордския университет за да му помогне да го намери. Братята успяват да го проследят до Джерико, Калифорния. След това те следват координати намерени в нещата на баща им, мислейи че те може да ги заведат при Джон. Когато братята се завръщат в детския им дом след като Сам получава видение, те оставят съобщение на телефонния секретар на Джон. Джон ги проследява в Канзас, но не им казва, че е там докато стои при медиума Мисури Мосли.

Джон посещава братята в Чикаго, Илинойс. Мег, жена обладана от едно от децата на Азазел, им казва, че Азазел преследва Джон. След като им помага, братята се разделят с баща си, за да го защитят от Мег и Азазел. Джон пак се среща със синовете си, когато ловецът на вампири Даниел Елкинс, е убит. Оказва се, че вампирите, които са го убили са откраднали Колтът, пистолет, който може да убие всичко. Братята и Джон успяват да вземат пистолета и решават заедно да тръгнат след демона.

Когато Мег заплашва да убие приятелите им ако не ѝ дадат Колтът, Джон ѝ дава фалшив пистолет и е хванат. Братята отиват да го спасят, но той е обладан от Азазел и ги напада. Въпреки това, Джон успява да се овладее и освобождава Сам от капана му. Сам успява да вземе Колтът и го прострелва в крака, поваляйки демона. Джон умолява Сам да го убие, за да умре Азазел, но Сам не успява да го направи. Азазел обаче успява да избяга. Докато сем. Уинчестър пътуват към болница в колата на Дийн, човек обладан от демон ги блъска с камион.

Сезон 2[редактиране | редактиране на кода]

След катастрофата, Сам и Джон се събуждат в болницата с малки рани. Въпреки това, живота на Дийн виси на косъм. Джон кара Сам да му набави материали, за да призове Азазел в болницата където са те. Също така изглежда знае какво иска Азазел от Сам и другите като него. Той прави сделка с Азазел, за да може Дийн да живее, жертвайки Револверът и последния му патрон, заедно с душата си.

След като Дийн се събужда, Сам разпитва Джон за това какво е правил миналата вечер. Джон му казва, че караницата им е безсмислена. Тогава Джон моли Сам да му донесе кафе. След като Сам напуска, Джон говори с Дийн. Джон казва на Дийн да се грижи за Сам. Тогава Джон прошепва нещо на Дийн. Джом напуска стаята на Дийн и се връща в стаята си, където дава Револверът на някой. Сам минава покрай стаята на Джон и го вижда да лежи в безсъзнание на пода. Докторите пристигат, за да се опитат да спасят Джон, но не успяват.

Часът на смъртта на Джон Уинчестър е 10:41. В епизода, „Кръстовищен блус“, демон казва на Дийн, че Джон страда в Ада, опитвайки се да го накара да направи сделка и да го съживи. В друг епизод, „Роден със зла участ“, демонът Мег, който е обладал Сам, казва на Дийн, че тя е видял Джон в Ада и той ги поздравява. Въпреки че този коментар е по-скоро измислен.

Джин се завръща в епизода „Ад под небето, втора част“ когато вратата към Ада е отворена. Когато Азазел тъкмо ще убие Дийн, Джон го хваща и го изкарва от човешкото тяло което е обладал. Джон и Азазел се бият, но Джон е изхвърлен от демона, който се завръща в тялото. Това разсейване дава на Дийн достатъчно време, за да вземе Револверът и да застреля Азазел в сърцето и най-накрая да го убие. След това Джон се усмихва на Сам и Дийн преди да премине през бялата светлина.

Сезон 4[редактиране | редактиране на кода]

Когато Дийн е изпратен назад във времето, той среща баща си като млад. Когато Дийн започва да говори за миризмата на сяра и изчезванията на крави, Джон си помисля, че е малко луд. Когато Джон отива да си вземе кола, Дийн предлага на Джон да купи колата, която Дийн има в бъдещето. Когато Джон отива на заведение с младата Мери, се оказва че той мисли да ѝ предложи брак. Оказва се, че Мери е ловец, а Джон не е. Когато Мери отива да види Джон, Азазел, който е обладал баща ѝ, му чупи врата. Когато Азазел предлага на Мери да съживи Джон в замяна на нещо, което той ще вземе след 10 години и се оказва, че Мери е знаела за Азазел, когато е убита.

Участие[редактиране | редактиране на кода]

Сезон 1 -
"Пилотен", „У дома“, „Плашило“, „Сянка“, „Нещо странно“, „Кръвта на мъртвия“, „Спасение“, „Капан на Дявола
Сезон 2 -
"Докато умирах", „Ад под небето, втора част
Сезон 3 -
"Обаждане от отвъдното" (само гласът му)
Сезон 4 -
"В началото" (като млад)