Свръхестествено (сезон 4)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Свръхестествено.

Свръхестествено: Сезон 4
Supernatural: Season 4
Информация
Страна Flag of the United States.svg САЩ
ТВ Канал The CW
Излъчване 18 септември 2008 г. - 14 май 2009 г.
Епизоди 22
Излизане на DVD Регион 1: 1 септември, 2009 г.
Регион 2: 2 ноември, 2009 г.
Регион 4: Не е обявено
Предишен сезон Сезон 3
Следващ сезон Сезон 5

Четвъртият сезон на Свръхестествено, американски телевизионен сериал, започна на 18 септември, 2008. Това е третият сезон, който се излъчва по The CW. Главните актьори на четвъртия сезон включват Джаред Падалеки и Дженсън Екълс.

Този сезон се фокусира върху Сам и Дийн, които продължават да ловуват демони и представен е мистериозният ангел, Кастиел (Миша Колинс), както и новите способности на Сам Уинчестър и завръщането на Дийн от Ада, и неговите спомени от времето прекарано там. Този сезон също така показва как братята продължават да търсят Лилит, която се опитва да освободи Луцифер от Ада.

Актьорски съсъав[редактиране | редактиране на кода]

Главни герои:

Второстепенни герои:

Епизоди[редактиране | редактиране на кода]

Заглавие Сценарист(и) Режисьор(и) Дата на излъчване Еп. №
"Lazarus Rising" („Възкресение“) Ерик Крипки Ким Манърс 18 септември 2008 г. 1
Дийн се събужда в ковчег, четири месеца след като е разкъсан от адската хрътка. Той се съюзява с Боби и Сам и намират медиум, Памела Барнс, който да им помогне да разберат кой е изкарал Дийн от Ада и какво иска в замяна. След като Памела минава през ужасно мъчение, за да види нещото, Дийн решава да го призове.
"Are you there, God? It's me, Dean Winchester" („Там ли си Господи? Аз съм, Дийн Уинчестър“) Сера Гамбъл Фил Сгричиа 25 септември 2008 г. 2
Сам, Дийн и Боби са нападнати от бесните призраци на хора, които не са могли да спасят. Боби става емоционално неспособен, когато духовете на две млади момичета, които не е могъл да спаси, се появяват. Дийн и Сам мислят, че полудяват, когато виждат духовете на агента на ФБР Виктор Хенриксон (Чарлс М. Уифийлд) и Мег Мастърс (Ники Айкокс) и казват на братята, че те са ги провалили. Накрая, Кастиел разкрива, че призоваването на духовете е един от многото знаци за идващия Апокалипсис, в който Луцифер ще дойде на Земята.
"In the Beginning" („В началото“) Джеръми Карвър Стив Бойъм 2 октомври 2008 г. 3
Дийн е пратен в 70-те години на миналия век в Лоурънс, Канзас. Там той среща по-младия Джон Уинчестър (Матю Коен) и Мери (Ейми Гуменик). Това семейно събиране става по-голямо, когато Дийн среща дядо си (Мич Пиледжи), който има огромна тайна.
"Metamorphosis" („Метаморфоза“) Катрин Хъмприс Ким Манърс 9 октомври 2008 г. 4
След като вижда как Сам използва силите си, ядосания Дийн се скарва с него. Разстояние и напрегантост са сложени между братята и Дийн осъзнава, че по-малкия му брат използва демонската кръв в себе си, с помощта на Руби и го лъже за това. Междувременно, ловец моли Сам и Дийн за помощ в случай включващ мъж, който минава през метаморфоза и се превръща в чудовищно създание, което яде човешко месо.
"Monster Movie" („Филм на ужасите“) Бен Едлънд Робърт Сингър 16 октомври 2008 г. 5
Братята Уинчестър отиват на местен Октоберфест разследвайки серия от странни убийства, които са извършвани от, както местните твърдят, чудовища от класически филми на ужасите от 30-те години на миналия век. Скоро разбират, че това е работа на Шейпшифтър (изигран от Тод Станшуик).
"Yellow Fever" („Жълта треска“) Андрю Даб и Даниел Лофлин Фил Сгричиа 23 октомври 2008 г. 6
Братята попадат в град, където мъж е починал от сърдечен удар, но няма обичайните симптоми. Мъжът е убрял от болест от дух, която е предадена на Дийн. Болестта причинява на човека да изживее голяма тревога, която преминава в огромен страх. Сам и Боби трябва да намерят начин да спасят Дийн преди сърцето му да спре. Първоначалното име на епизода е било 'Фобия' ('Phobia'). Също така, преди финалните надписи има специална изненада за феновете: Дженсън Екълс, който свири на въображаема китара на песента 'Eye of the Tiger'.
"It's the Great Pumpkin, Sam Winchester" („Хелоуин“) Джули Сийдж Чарлс Бийсън 30 октомври 2008 г. 7
Няколко дена преди Хелоуин е и Сам и Дийн разследват две мистериозни умирания в малък град. Братята намират магически торбички и в заключение мислят, че умиранията са причинени от вещица, която прави жервтоприношения, за да призове опасен демон на име Самхейн. Кастиел пристига в града и казва на Сам и Дийн, че освобождаването на Самхейн е една от Оковите, които ще доведат до освобождаването на Луцифер. Кастиел вика ангел специалист на име Уриел, за да унищожи целия град.
"Wishful Thinking" („Пожелай си нещо“) Бен Едлънд Робърт Сингър 6 ноември 2008 г. 8
Сам и Дийн разследват малък град, в който мечтите се сбъдват. Мече оживява, някой печели от тотото и загубеняка на града си има готино гадже. Братята осъзнават, че докато всички са щастливи, краят ще е катастрофален.
"I Know What You Did Last Summer" („Знам какво направи миналото лято“) Сера Гамбъл Чарлс Бийсън 13 ноември 2008 г. 9
Руби чува няколко демона да си шепнат за момиче в психиатрична болница, което внезапно става мишена за демоните и казва на Сам и Дийн къде да отидат, за да защитят Ана Милтън преди Ада да я докопа. След близка среща с опасен демон, Алистър, който Дийн помни от Ада, Сам казва какво му се случило докато Дийн го е нямало. Кастиел и Уриел се появяват и братята осъзнават, че се е разразила битка между Рая и Ада за момичето. (Част 1 от 2)
"Heaven and Hell" („Рай и Ад“) Ерик Крипки Дж. Милър Тобин 20 ноември 2008 г. 10
Дийн и Сам разбират защо Кастиел и неговия начални, Уриел, искат Ана Милтън да умре и тримата са принудени да бягат, не само от ангелите, но и от Алистър и демоните, които също така опитват да проследята Сам, Дийн и Ана. (Част 2 от 2)
"Family Remains" („Семейни останки“) Джеръми Карвър Фил Сгричиа 15 януари 2009 г. 11
Сам и Дийн разследват обладана къща с мистериозен призрак в стените. Настъпва осложнение, когато 5-членно семейство се нанася и „призракът“ се оказва, че е две не-свръхестествени деца, които са израснали в стените на къщата и са готови да убият, за да защитят дома си.
"Criss Angel Is a Douchebag" („Крис Ейнджъл е задник“) Джули Сийдж Робърт Сингър 22 януари 2009 г. 12
Сам и Дийн посещават магьсническо събиране, където изглежда, че е изпълнена истинска магия. Дали някой се е обърнал към тъмните изкуства, за да съживи потъващата му кариера? Също така, Руби посещава Сам с предложение.
"After School Special" („Обратно на училище“) Андрю Даб и Даниел Лофлин Адам Кейн 29 януари 2009 г. 13
Сам и Дийн намират призрак, който обитава едно от техните стари училища. Докато разследват Дийн и Сам преживяват наново техните случки в училището чрез флашбек-ове.
"Sex and Violence" („Секс и насилие“) Катрин Хъмприс Чарлс Бийсън 5 февруари 2009 г. 14
Братята разследват убийство извършено от човек под контрола на сирена и се срещат с доктор, който харесва Сам. След това братята попадат под магията...
"Death Takes a Holiday" („Смъртта си взима почивка“) Джеръми Карвър Стив Бойъм 12 март 2009 г. 15
Братята разследват град, където никой не умира, защото Жътварите са хванати в капан. С никой останал, който да повежда душите към отвъдното хората преживяват фатални изстрели, прободни рани и други подобни. Сам и Дийн научават, че Алистър планира да счупи една от 66-те окови като убие Жътварите и търсят помощ от медиума Памела, за да спрат плана му.
"On the Head of a Pin" („Ангелски съмнения“) Бен Едлънд Майк Рол 19 март 2009 г. 16
Кастиел и Уриел са хванали Алистър и искат от Дийн да използва уменията си за измъчване, които е научил в Ада, за да получи информация от него, с която да спрат убиването на ангели. Сам е разтревожен, че Дийн няма да се справи, но Дийн приема. Обаче, когато Алистър издава шокираща инфорамция, светът на Дийн е разбит.
"It's a Terrible Life" („Животът е ужасен“) Сера Гамбъл Джеймс Л. Конуей 26 март 2009 г. 17
Дийн изчезва....и попада в алтернативна реалност, където той работи на Уол Стрийт и е обграден от дух, който кара колегите му да се самоубиват.
"The Monster at the End of This Book" („Чудовището в края на книгата“) Джули Сийдж и Нанси Уейнър Майк Рол 2 април 2009 г. 18
Лилит обладава тялото на хигиенист и причинява проблеми на братята. Сам и Дийн също така намират книга наречена Свръхестествено, в която се разказва за двама братя, на име Сам и Дийн Уинчестър, които преследват демони – писателят на книгата ги помисля за имитатори, когато го посещават.
"Jump the Shark" („Отвъд обичайното“) Андрю Даб и Даниел Лофлин Фил Сгричиа 23 април 2009 г. 19
19-годишно момче на име Адам се обажда на Сам и Дийн, питайки за Джон Уинчестър, твърдейки че му е син. Дийн и Сам се срещат с Адам, мислейки че е демон, който се опитва да ги хване в капан. Обаче, те разбират, че Джон наистина е баща на момчето и Адам им разказва за „нормалното“ си детство, което дразни Дийн.
"The Rapture" („Второто пришествие“) Джеръми Карвър Чарлс Бийсън 30 април 2009 г. 20
Кастиел се явява на Дийн в съня му и му казва, че има нещо много важно, което да му каже, но трябва да се срещнат някъде насаме. Дийн и Сам търсят Кастиел, но вместо това намират Джими, човекът, който Кастиел е обладал, който има само мътен спомен, за това че е бил ангел. Джими иска да се върне при семейството си и да заживее нормален живот, но Дийн и Сам са притеснени за безопасността му.
"When the Levee Breaks" („Точка на пречупване“) Сера Гамбъл Робърт Сингър 7 май 2009 г. 21
Дийн и Боби заключват Сам в паник стаята на Боби, за да може да се изчисти от демонската кръв. Обаче, когато Боби вижда, че все повече и повече окови са счупени той казва на Дийн, че трябва да пуснат Сам, за да им помогне да се бият срещу идващия Апокалипсис. Дийн отказва и отива при Кастиел за помощ. Сам и Дийн се скарват.
"Lucifer Rising" („Възкресението на Луцифер“) Ерик Крипки Ерик Крипки 14 май 2009 г. 22
Апокалипсисът идва и Сам и Дийн се подготвят да се борят с него по съвсем различни начини. Сам се присъединява към Руби в последен опит да убият Лилит, докато Кастиел и Закарая отвличат Дийн и му казват, че е време да изиграе своята роля в спирането на Луцифер. Закарая по-късно разкрива на Дийн, че ангелите не се опитват да спрат последната окова от счупваен и че неговата задача е да победи Луцифер след Апокалипсиса. Кастиел разкрива на Дийн, че смъртта на Лилит е последната окова и Сам без да знае освобождава Луцифер като я убива. Дийн убеждава Кастиел да му помогне да спрат Сам, за да не убие Лилит. В края на епизода, Сам убива Лилит и Руби показва, че всъщност е планирала този завършек от първата им среща. Сам и Дийн убиавт Руби, докато вратата към затвора на Луцифер започва да се отваря.

Нови и завръщащи се герои[редактиране | редактиране на кода]

Шоуто продължава да описва хроникие на живота на братята, които пътуват из САЩ като се бият с демони. Дженсън Екълс играе ролята на убеца на демони Дийн Уинчестър. Джаред Падалеки играе Сам Уинчестър, брат на Дийн и също ловец на демони.

Шоуто винаги включва гост звезди. Джим Бийвър се завръща като Боби Сингър,[1] ловец, който е ментор на братята. Женевив Кортес играе демонът Руби, като е обладала нов човек след края на третия сезон, защото Кейти Касиди напуска шоуто.[2]

Ники Айкокс, която играеше демонът Мег Мастърс в първия сезон, се завръща като духът на човека Мег Мастърс, чието тяло бе обладано от демон.

Също така в шоуто се завръщат: агента на ФБР Виктор Хенриксен, Роналд Резник, Джон Уинчестър, Мери Уинчестър и демоните Лилит и Азазел.

Новите герои включват:

Кастиел, Памела, Уриел, Ана, Алистър и Закарая.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. "Възкресение". Ерик Крипки (сценарист) и Ким Манърс (режисьор). Свръхестествено. The CW. 18 септември 2008. No. 1, season 4.
  2. "Без пощада". Ерик Крипки (сценарист) и Ким Манърс (режисьор). Свръхестествено. The CW. 15 май 2008. No. 16, season 3.