Джордж Стивънсън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джордж Стивънсън
George Stephenson
английски изобретател

Роден
Починал
12 август 1848 г. (67 г.)
ПогребанДарбишър, Великобритания
Техника
Известен сПарен локомотив „Блюхер
Семейство
Подпис
Джордж Стивънсън в Общомедия

Джордж Стивънсън (среща се и като Стефенсон) (на английски: George Stephenson) е английски изобретател, който полага основите на парния железопътен транспорт.

Световна известност му носи изобретеният от него парен локомотив. Смята се за един от „бащите“ на железните пътища. Стивънсън е предложил да се използват железни релси (вместо чугунени), а подложките, които по-нататък се превръщат в траверси, да са дървени.

През 1814 г. построява парния локомотив „Blücher“, наречен така в чест на пруския генерал Гебхард Леберехт фон Блюхер (нем. Gebhard Leberecht von Blücher), прославил се с победата си в битката с Наполеон при Ватерло. После построява други по-съвършени локомотиви. През 1823 г. е главен инженер на жп линията Стоктън-Дарлингтън, открита през 1825 г. В Нюкасъл основава локомотивен завод. За намиране на най-добрия локомотив компанията Ливърпул-Манчестър прави конкурс през 1829 г., печели локомотивът на Стивънсън „Rocket“ с мощност 13 конски сили и развиващ 23 km/h с определения товар.

Приетата от Стивънсън широчина на релсите от 1435 mm е най-разпространената в Европа и до днес е стандарт за железните пътища в много страни по света.

Източници[редактиране | редактиране на кода]