Джордж Уилям Еванс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джордж Уилям Еванс
George William Evans
английски изследовател
George Evans.jpg
Роден
Починал

Националност Флаг на Англия Англия
Научна дейност
Област Топография

Джордж Уилям Еванс (на английски: George William Evans) е английски топограф, пътешественик, изследовател на колонията Нов Южен Уелс в Австралия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 5 януари 1780 година в Уоруик, Англия. Дипломира се като инженер геодезист и архитект. През октомври 1802 емигрира в Австралия и се заселва в селището Парамата, където открива магазин за доставка на дървен материал. През 1803 е временно назначен за главен геодезист на Нов Южен Уелс на мястото на Чарлз Граймс, който е в отпуск и през 1804 изследва горното течение на река Уарагамба. След напускане на поста си е назначен от губернатора Уилям Патерсън за помощник-инспектор.

През 1813 – 1814 извършва второто след Грегъри Блексленд пътешествие във вътрешността на континента и открива горното течение на река Макуори (ляв приток на Дарлинг), където през 1815 е основан град Батърс, който става изходна база за по-нататъшните експедиции във вътрешността на континента. През май и юни 1815 извършва ново пътешествие на запад и открива горното течение на река Лаклан (десен приток на Марамбиджи).

През 1817 и 1818 участва като топограф в експедициите на Джон Оксли в басейна на реките Макуори и Лаклан, а през 20-те години на ХІХ век – в негова експедиция по западното крайбрежие на Тасмания.

През 1825 г. е обвинен, че като държавен служител изпълнява частни поръчки за сметка на държавните. След повдигнатото му обвинение се връща в Англия, но през 1831 отново пристига в Сидни, където открива частна топографска фирма и същевременно е преподавател в местното държавното училище. Последните десет години от живота си прекарва в Хобарт, Тасмания, където умира на 16 октомври 1852 година на 72-годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]