Джордж Уилям Еванс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Джордж Уилям Еванс (на английски: George William Evans) (5 януари 1780, Уоруик, Англия - 16 октомври 1852, Хобарт, Тасмания) английски топограф, пътешественик, изследовател на Австралия.

Дипломира се като инженер геодезист и архитект. През 1802 емигрира в Австралия и се заселва в селището Парамата, където открива магазин за доставка на дървен материал.

През 1813-1814 извършва второто след Грегъри Блексленд пътешествие във вътрешността на континента и открива горното течение на река Макуори (ляв приток на Дарлинг), където през 1815 е основан град Батърс, който става изходна база за по-нататъшните експедиции във вътрешността на континента. През май и юни 1815 извършва ново пътешествие на запад и открива горното течение на река Лаклан (десен приток на Марамбиджи).

През 1817 и 1818 участва като топограф в експедициите на Джон Оксли в басейна на реките Макуори и Лаклан, а през 20-те години на ХІХ в. - в негова експедиция по западното крайбрежие на Тасмания.

През 1925 е обвинен, че като държавен служител изпълнява частни поръчки за сметка на държавните. След повдигнатото му обвинение се връща в Англия, но през 1831 отново пристига в Сидни, където открива частна топографска фирма и същевременно е преподавател в местното държавното училище.

Източници[редактиране | редактиране на кода]