Джо Китинджър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Джо Китинджър
Joseph Kittinger, Jr.jpg
тест пилот на USAF
Роден 27 юли 1928 г. (90 г.)
Тампа, Флорида, САЩ
Националност американец
Друга професия тест пилот
Звание полковник от USAF
Мисии Корейска война Виетнамска война
Пенсиониране 1978
Джо Китинджър в Общомедия

Джоузеф Уилям Китинджър (на английски: Joseph William Kittinger), по известен като Джо Китинджър е американски тест пилот и полковник от USAF. Герой от войната във Виетнам. Първия човек в света осъществил скок с парашут от стратосферата и първия, който прелита с въздушен балон над Атлантическия океан.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Джо Китинджър завършва реномираното частно училище Тhe Bolles School в Джаксънвил, Флорида и щатския университет в Гейнсвил, Флорида. През 1954 год. завършва школа за тест пилоти в авиобазата Холоман, Ню Мексико.

Военна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Китинджър постъпва на служба в USAF през м. март 1949 год. През м. март 1950 год. завършва курса на обучение и става пилот. Произведен е в звание лейтенант и разпределен в 86 - то авиокрило базирано в Рамщайн, Германия. Лети на реактивен самолет F-86 Сейбър. Участва за кратко в Корейската война. Получава звание капитан, след което става експериментален тест пилот в авиобазата Холоман, Ню Мексико. Там служи до средата на 60 - те години на 20 - ти век и взема участие в различни експериментални мисии на USAF. Става един от най-известните тест пилоти в САЩ. През 1964 год., вече майор, той се включва във Виетнамската война. Първоначално лети на лек изтребител - бомбардировач А-26 Инвейдър, с който е свикнал още от Корея. На този самолет, Китинджър изкарва два бойни цикъла, след което се завръща в САЩ и преминава курс на обучение на новия свръхзвуков изтребител F-4 Фантом. През 1971 год. отново е във Виетнам като командир на 555 - та ескадрила на USAF - световноизвестната "Трипъл Никел" (на английски: Triple Nickel). Постига въздушна победа срещу северновиетнамски изтребител МиГ-21. През 1972 год. е повишен и става командир на 432 - ро разузнавателно авиокрило. На 11 май 1972 год. поредната, 483 бойна мисия на подполковник Китинджър, се оказва фатална. Неговият самолет F-4 Фантом, сериен номер USAF Serial No. 66-0230 е свален с две ракети "въздух - въздух" от виетнамски изтребител МиГ-21. Пилота прекарва около година в плен. На 28 март 1973 год. е върнат в САЩ и произведен в звание полковник. Служи като инструктор в USAF до 1978 год., когато излиза в пенсия.

Експериментални проекти[редактиране | редактиране на кода]

Проект Екселсиор[редактиране | редактиране на кода]

Проекта Екселсиор (на латински: Excelsior, на български: [все]по - нагоре) е серия височинни парашутни скокове от аеростат, извършени от Джо Китинджър в периода 1959 - 1960 год. за изпитания на многостепенна парашутна система. В проекта той постига световни рекорди по височина и продължителност на парашутния скок и най-високата скорост, достигната от човек в свободно падане, при което изпитателя остава жив. На 16 август 1960 год. капитан Китинджър осъществява скок от 31 300 м. За 4 мин. и 36 сек. той достига (по негови думи) свръхзвукова скорост. Това твърдение не се потвърждава от контролната апаратура, която отчита скорост на свободно падане от 988 км/час. Апаратурата е далеч от днешните стандарти и отчита "чистата скорост", без да взема под внимание температурата на околния въздух, от която се влияе звуковата бариера. Преди скока, на височина 31 300 м., Китинджър отчита температура от -71°С. При такава температура на околния въздух звуковата бариера ще бъде достигната при скорост под 1000 км/час. Не е ясно, обаче, дали такава е била околната температура няколко хиляди метра по - ниско, когато пилота достига най-високата измерена скорост. Така или иначе USAF нямат претенции, че звуковата бариера е преодоляна (въпреки твърдението на Китинджър), а и не това е целта на мисията. Тези рекорди остават в продължение на цели 52 години. Едва на 14 октомври 2012 год. са подобрени от Феликс Баумгартнер.

Проект Старгейзър[редактиране | редактиране на кода]

При проекта "Старгейзър" (на английски: Project Stargazer), Джо Китинджър е пилот на аеростат, който достига височина 25 100 м. На 13 - 14 декември 1960 год. той и астронома Уилям Уайт осъществяват редица наблюдения от тази най-високо разположена обсерватория в този момемент. 18-часовия полет е рекорд за продължителност на полет с балон при такава височина.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Kittinger, Joseph (1961). The Long, Lonely Leap. New York: E. P. Dutton.
  • Kittinger, Joseph (2010). Come Up and Get Me. Albuquerque: University of New Mexico Press. ISBN 0-8263-4803-3.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Kittinger, Joseph (2010). Come Up and Get Me. UNM Press. ISBN 978-0-8263-4804-3.
  • "Joseph Kittinger, Jr.". U.S. Centennial of Flight Commission. Retrieved 2012-07-10.
  • "Col. Joe Kittinger Jr.". USAF Heritage.
  • "History of Records" Joseph W. Kittinger, Jr.". FAI.
  • "Col. Joe Kittinger". Red Bull Stratos – The Team. Retrieved 14 October 2012.
  • National Geographic, Feb 1985

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]