Джо Пас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джо Пас
Joe Passalaqua
американски джаз китарист
Джо Пас през 1975 г.
Джо Пас през 1975 г.

Роден
Починал
23 май 1994 г. (65 г.)
Музикална кариера
ПсевдонимJoe Pass
Стилджаз
Инструментикитара
Активностот 1943 г.
ЛейбълPacific Jazz Records, ACT Music, Pablo, Fantasy
Семейство

Уебсайт
Джо Пас в Общомедия

Джо Пас (на английски: Joe Pass) е американски джаз китарист от сицилиански произход. Рожденото му име е Джоузеф Ентъни Джакоуби Пасалакуа.

Счита се от мнозина, че е сред най-великите джаз китаристи на 20 век. Неговите уокинг бейслайнове (в превод: 'вървящи бас-линии'), мелодичният контрапункт по време на импровизация, използването на акордово-мелодичния начин на свирене и изключителните му познания по акордовите инверсии и прогресии разгръщат нови възможности за джаз китарата и оказват невероятно влияние върху бъдещите китаристи.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Ню Брунсуик, щата Ню Джърси. Баща му Мариано Пасалакуа, сицилиански работник от стоманената промишленост, го отглежда в Джонстаун, Пенсилвания. Първата китара младият Джо получава за 9-ия си рожден ден. Тя е модел на Хармъни и струва 17 долара. Бащата на Джо осъзнава, че у сина му „стават някакви неща“, и той го подтиква да експериментира с малки песни, използвайки единствено слуха си. Джо изсвирва песни, които не са написани конкретно за инструмента, прави опити с музикалните гами, и „не оставя никакви празноти“, т.е. да запълва звуковото пространство, което нотите оставят в мелодията.

Ела Фицджералд и Джо Пас, 1974

Когато е едва на 14, той започва да получава ангажименти, и свири с групите на Тони Пастър и Чарли Барнет, където изостря китарните си умения и се учи на музикален бизнес. Той започва да свири с малки джаз групи, и в крайна сметка се преселва от Пенсилвания в Ню Йорк. След няколко години, той се пристрастява към хероина и през голяма част от 50-те години лежи в затвора. Пас съумява да се откъсне от наркотичната зависимост, като прекарва 2,5 години в рехабилитационната програма в Синанон. През това време „той не свири много често“. През 1962 г. записва Sounds of Synanon. Горе-долу по това време Пас получава отличителната китара на Гибсън, модел ЕС-175, която той по-нататък използва на турнета и записи.