Джо Хил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джоузеф Хилстром Кинг
писател
Роден: 4 юни 1972 г.
(на 43 г.)
Бангор, Мейн, САЩ

Джоузеф Хилстром Кинг, по-известен под псевдонима Джо Хил, е американски писател, роден на 4 юни, 1972 г. в Бангор, Мейн. Публикувал е три романа - „Heart-Shaped Box“ (" Кутия с форма на сърце, 2007 - преведена на български), "Horns" (Рога", 2010 - преведена на български) и NOS4A2 (2013), а също така и сборник с къси разкази, озаглавен 20th Century Ghosts. Джо Хил е автор и на поредицата комикси Locke & Key. Родители на Хил са писателите Табита и Стивън Кинг.

Когато Хил започва да пише, е наясно с факта, че ще започнат сравнения между неговото творчество и това на баща му, Стивън — един от най-продаваните и най-признатите писатели в наше време. Затова избира да използва съкратена форма на името си през 1997, поради желанието си да постигне успех заради качествата си на писател, а не заради факта, че е син на Стивън Кинг. Самият Стивън Кинг е използвал псевдонима Ричард Бакман, след като вече се е утвърдил като писател, обяснявайки по-късно в есето си "Защо бях Бакман", че е чувствал, че иска да знае дали ще може да повтори отново успеха си, заради качествата си на писател. Джо Хил избира същия подход. Макар и вече много читатели и критици да са наясно с връзката между Стивън Кинг и Джо Хил, неговата белетристика е широко възхвалявaна и голяма част от критиците разглеждат творчеството му обективно и без предразсъдъци.

Джо Хил е второто дете на Табита и Стивън Кинг. Израснал е в Бангор, Мейн. По-малкият му брат, Оуен, също е писател. Хил има трима сина.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Joe Hill (writer)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Личен уебсайт [1]
  • Профил в Twitter [2]