Джулиана Маргулис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джулиана Маргулис
Маргулис през 2009 г.
Маргулис през 2009 г.
Родена
8 юни 1966 г. (1966-06-08) (57 г.)
Активностот 1991 г.
Брачен партньорКийт Либъртал
Значими ролиКеръл Хатауей („Спешно отделение“)
Алиша Флорик („Добрата съпруга“)
Награди ЕмиНай-добра поддържаща женска роля в сериал – драма (1995)
Награди Златен глобусНай-добра актриса в драматичен сериал:
2009 – Добрата съпруга
Уебсайт
Джулиана Маргулис в Общомедия

Джулиана Маргулис (на английски: Julianna Margulies) е американска актриса.

Известна е с ролите си на сестра Керъл Хатауей в медицинската драма сериал „Спешно отделение“ и на Алиша Флорик в съдебния драма сериал „Добрата съпруга“. Маргулис има десет номинации за „Еми“ и единадесет за „Златен глобус“ и е печелила по един път всяка една от двете награди.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 8 юни 1966 г. в семейството на Франческа и Пол Маргулис. Тя е най-малката от общо 3 сестри. Маргулис е еврейка по произход, а семейството ѝ е с румънски, унгарски и австрийски корени. Преди тя да се роди, семейство Маргулис живее известно време в Израел, но се връща в Щатите и се заселва в близост до град Ню Йорк. Част от детството си тя прекарва във Франция, Великобритания и други части на САЩ. Маргулис завършва гимназия в Уилтън, Ню Хемпшир, а бакалавърска степен по актьорско майсторство получава от колежа Сара Лорънс в Йонкърс, Ню Йорк.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Първата екранна поява на Маргулис е във филма „Борба за справедливост“ със Стивън Сегал, където играе епизодичната роля на проститутка. Почти три години след този филм, през 1994 г., Джулиана получава ролята на сестра Керъл Хатауей в пилотния епизод на „Спешно отделение“. Първоначално е предвидено героинята ѝ да умре в същия епизод след неуспешен опит за самоубийство, заради нестабилната си връзка с доктор Дъг Рос (Джордж Клуни). Продуцентите са впечатлени от Маргулис и след съществени промени в оригиналния сценарий, сестра Хатауей оживява и става част от екипа на сериала в следващите шест години. Докато е част от „Спешно отделение“, Маргулис е номинирана шест последователни пъти за награда Еми, но печели само през 1995 г. в категорията Най-добра поддържаща женска роля в драма сериал. Маргулис е и единственият постоянен член на актьорския състав на „Спешно отделение“, който печели самостоятелна награда Еми. В две последователни години (1998 и 1999) тя печели награда на Гилдията на телевизионните актьори в категорията Най-добра главна женска роля в драма сериал, а отделно с целия актьорски състав на „Спешно отделение“ между 1996 и 1999 г. получава награда в категорията Най-добър актьорски състав в драма сериал.

Джулиана Маргулис напуска „Спешно отделение“ през 2000 г., след като сестра Хатауей и доктор Рос отпадат от сюжетната линия с преместването си в Сиатъл. В следващите няколко години актрисата се концентрира основно върху участието си в театрални постановки, а екранните ѝ изяви са сведени до минимум. През 2001 г. участва в минисериала „Мъглите на Авалон“, което ѝ носи номинация за Златен глобус в категорията Най-добра женска роля в минисериал или телевизионен филм. Три години Маргулис получава същата номинация за играта си в минисериала „The Grid“. През 2002 г. се снима в хорър филма „Кораба призрак“, а на следващата година в трилър хорър продукцията „Змии в самолета“ със Самюел Л. Джаксън. През 2007-2008 участва в сериала "Законът на Кентърбъри"

През 2009 г. Маргулис се завръща на малкия екран с главната роля в съдебния сериал „Добрата съпруга“, който проследява живота на адвокатката Алиша Флорик. Флорик е принудена да започне наново кариерата си на адвокат, след като съпругът ѝ Питър Флорик (Крис Нот) е отстранен от длъжността главен прокурор на Чикаго след замесването му в корупционен и секс скандали. Сериалът се излъчва по CBS и за първия сезон първоначално са поръчани само 13 епизода, но след добро представяне е удължен до 23 епизода. През януари 2010 г., Маргулис печели „Златен глобус“ за ролята си в „Добрата съпруга“. Същия месец на актрисата е присъдена награда на Гилдията на телевизионните актьори за Най-добра женска роля, а година по-късно получава абсолютно същата номинация, но не печели. През 2010 г. Маргулис печели и наградата на Асоциацията на телевизионните критици за Особени постижения в драмата. За ролята си на Алиша Флорик, Маргулис получава седмата си номинация за Еми и две поредни номинации за награда Сателит. Още преди да завърши първият сезон „Добрата съпруга“ е подновен от CBS за втори сезон.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Julianna Margulies Awards // IMDb. Посетен на 16 октомври 2014. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]