Стивън Сегал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стивън Сегал
Steven Frederic Seagal
американски актьор
ноември 2016 г.
Роден
10 април 1952 г. (71 г.)

РелигияБудизъм
християнство
ПартияСправедлива Русия
Актьорска кариера
Активностот 1988 г.

Уебсайтstevenseagal.com
Стивън Сегал в Общомедия

Стивън Фредерик Сегал (на английски: Steven Frederic Seagal) е известен американски актьор, продуцент, сценарист, музикант (китарист и певц), майстор по бойни изкуства (7 дан по айкидо)[1] и шериф.[2]

Той е от поколението филмови актьори, които въплъщават типичния филмов екшън герой, подобно на Силвестър Сталоун, Арнолд Шварценегер, Брус Уилис, Чък Норис, Долф Лундгрен, Уесли Снайпс, Жан-Клод Ван Дам и Чарлс Бронсън

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Стивън Сегал е роден е на 10 април 1952 г. в град Лансинг, щата Мичиган.[3] Баща му Самюъл Сегал е гимназиален учител по математика (син имигрирали руски евреи), а майка му Патриша е медицински технолог (от ирландски произход).[4] Когато е на 5 години, семейството му се премества в щата Калифорния.[5] Там Сегал учи в гимназията Буена Парк. На 7 години изучава карате при Фумио Демура.

Като тийнеджър се увлича по айкидо – боен спорт, разчитащ на техниката и използване на силата на противника в схватката. Показва много добри резултати и самодисциплина. През 1967 г. в Япония наблюдава демонстрация по айкидо, правена от основателя на бойния спорт – О′сенсей Морихей Уешиба. Тогава се обучава и при един от най-приближените на основателя на айкидо, от когото получава и седми дан. Връщайки се в САЩ, Сегал става инструктор по айкидо в Бърбенк, Калифорния, където е и ръководител на школата, наричана доджо.

Произвеждат се енергийна напитка „Светкавицата на Стивън Сегал“[6] (по негова лична рецепта, съдържаща съчетание от билки), и парфюм, носещ неговото име.

Интересен факт, който демонстрира и в някои от филмите си, е, че свири добре на китара.[7] Издал е и няколко собствени песни в стил поп и блус.

През 2016 г. получава сръбско гражданство с указ от премиера на Сърбия Александър Вучич. По същото време е избран за доктор хонорис кауза на частен университет на братя Карич. [8] Същата 2016 г. получава руско гражданство, става член на парламентарната партия „Справедлива Русия“.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Майкъл Орвиц забелязва таланта на Стивън Сегал и го привлича в неговия екип, като през 1987 г. започват работа по филма „Над закона“, който дебютира на екран през 1988 г. Тъй като дебютът се оказва успешен, Стивън Сегал се отдава на филмовото изкуство, като паралелно работи активно и ръководи своите школи, включително в Осака, Япония. През 1990 г. излиза вторият му филм „Труден за убиване“, в който участва и Кели Лъ Брок – съпруга по онова време на актьора, от която има 3 деца.

Стивън Сегал трайно се настанява в Лос Анджелис, работи активно по филмите, същевременно тренира, участва в природозащитни кампании на организацията „Хора за етично отношение към животните“ (с награда за принос към дейността на организацията през 1999 г.). През 1997 г. идеите за екологията, опазването на природата и нейните ресурси актьорът прилага във филма „Огън под земята“. В него като агент под прикритие се впуска в интересна и безкомпромисна борба с голяма компания, която унищожава радиоактивни отпадъци в малко селище в планината. През 1997 г. един от будистките учители на Сегал го обявява за тулку – превъплъщение на будистки лама. Стивън Сегал е първият неазиатец, отворил школа по айкидо в Осака, Япония, която функционира и днес, радвайки се на широка популярност.

В един от най-известните му филми „Под обсада“ от 1992 г. си партнира с известни актьори като Томи Лий Джоунс и Гари Бъзи. Това показва, че е значим и вече добре оценен актьор. Бойният стил на Сегал се различава от стила на другите екшън-идоли, като Брус Лий, Чък Норис и Жан-Клод Ван Дам. Сегал е повлиян и от айкидото – който не е „фул-контакт“ боен спорт, разчитащ изключително на силните удари по съперника. Героят му в неговите филми помага на хората, чийто живот и интереси са засегнати от престъпни намерения на високопоставени фигури.

В края на 2009 г. Сегал е главен герой в телевизионно риалити за работата на полицията в щата Луизиана – „Steven Seagal: Lawman“,[9] поредицата е заснемана съвместно с полицаите от служба Джеферсон Париш. Преди това актьорът полага изпити в полицейска академия по американски полицейски стандарти „POST“.

Избрана филмография[редактиране | редактиране на кода]

Режисьор[редактиране | редактиране на кода]

Сценарист[редактиране | редактиране на кода]

Продуцент[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Steven Seagal Martial Arts // Official Website. Посетен на 13 март 2015 г. (на английски)
  2. Стивън Сегал вече е шериф. Истински. // Dnes.bg. 18 октомври 2011 г. Посетен на 13 март 2015 г.
  3. Steven Seagal – Biography // Biography.com. Посетен на 13 март 2015 г. (на английски)
  4. Steven Seagal Biography (1952?– ) // filmreference.com. Посетен на 13 март 2015 г. (на английски)
  5. Steven Seagal Biography // Starpulse. Архивиран от оригинала на 2015-10-01. Посетен на 2015-03-13. (на английски)
  6. ((en)) Lightning Bolt Energy Drink в // Официален канал на Стивън Сегал. Посетен на 13 март 2015 г.
  7. ((en)) Steven Seagal – My God в // Посетен на 13 март 2015 г.
  8. Стивън Сегал стана гражданин на Сърбия, в. „24 часа“, 10 януари 2016 г.
  9. Steven Seagal: Lawman (TV Series 2009– ) // IMDb. 4 август 2010. Посетен на 13 март 2015. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]