Морихей Уешиба

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Морихей Уешиба
植芝盛平
японски айкидист
Роден
Танабе, Япония
Починал
26 април 1969 г. (85 г.)
Ивама, Япония
ПогребанТанабе, Япония

РелигияОомото
Семейство
ДецаКишомару Уешиба
Морихей Уешиба в Общомедия

Морихеѝ Уешѝба (植芝盛平) е майстор на бойните изкуства и създател на айкидо. Известен е като О Сенсей („Великият учител“) при айкидистите.

Уешиба е роден на 14 декември 1883 г. в префектура Уакаяма (дн. Танабе).

Айкидото на Уешиба е силно повлияно от изучаваното от него Дайто-рю айки-джуцу, на което е обучен от Сокаку Такеда. В духовен аспект, той е повлиян от Онисабуро Дегучи, основателя на пацифистката шинтоистка секта Омотокю.

По време на детството си, семейството му живее в Майзуру, префектура Киото. О Сенсей прекарва известно време като фермер в Хокайдо заедно със съпругата си. След това пътува до Китай и Монголия.

През 1927 г. майстор Уешиба се мести в Токио, където основава първото си доджо, което съществува днес под името Хомбу Доджо. През 1942 г. напуска Токио и се мести в префектурата Иуама. Там за пръв път е използван терминът „айкидо“. Уешиба печели национална известност като вещ майстор на бойните изкуства след като побеждава императорски морски офицер – майстор на кендо в бойна среща в Токио. През 1946 г. Морихиро Сайто започва да учи при О Сенсей в Иуама, като този процес продължава до смъртта на Уешиба през 1969 г. През 1959 г. Ицуо Цуда също започва да учи при О Сенсей. Морихиро Сайто става пазител на айки – храма в Иуама след смъртта на О Сенсей.

Синът му Кишомару Уешиба става вторият дошу, официалният наследник и поддръжник на айкидо, до смъртта си на 4 януари 1999 г. Днешният дошу е синът на Кишомару Уешиба, Моритеру Уешиба.

Морихей Уешиба почива на 85-годишна възраст на 26 април 1969 г.

Много от днешните най-добри шихани са ученици на О Сенсей.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]