Димитър Аврамов (политолог)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Димитър Аврамов.

Димитър Аврамов
български политолог

Роден
15 ноември 1973 г. (44 г.)
Научна дейност
Област Политология
Образование Софийски университет

Димитър Аврамов е български политолог и публицист.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Димитър Аврамов е роден в Пловдив на 15 ноември 1973 г. Завършва ГПЧЕ „Иван Вазов“ с преподаване на руски и английски език. Между 1993 г. и 1998 г. учи „Политология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и завършва със степен магистър. Има специализация от университета в Загреб, където изучава прехода в бивша Югославия.

Работил е като журналист в „Младежка редакция“ на програма „Христо Ботев“ на БНР и във вестник „Капитал“. През 1998 г. участва като международен наблюдател в мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за мониторинг на изборите в Босна.

Публицистика и изборни кампании[редактиране | редактиране на кода]

От 1996 г. участва в изборни кампании на дясно-центристки политически партии. През 2001 г., 2003 г. и 2005 г. работи в изборни щабове на Съюза на демократичните сили (СДС). През 2007 г. ръководи предизборния щаб на СДС в кампанията за „Избори за Европейски парламент през 2007“. Кампанията не е успешна за СДС. Партията получава 4,74% и остава под изборната бариера от 5.5%. След 2007 г. Аврамов работи като политически консултант, мениджър на изборни кампании и анализатор за български медии. Популярен е като политолог и политически коментатор. Има публикувани редица статии и интервюта по теми свързани с избори, българска, международна политика и IT във вестниците „Труд“, „24 часа“, „Монитор“, „Сега“ и др. Търсен е и като коментатор на теми и събития от американската вътрешна политика. Негови анализи и коментари са използвани в Дойче веле и BBC. Редовно участва в коментарните предавания на различни български национални телевизии и радиостанции.

Интернет технологии[редактиране | редактиране на кода]

Извън сферата на политическите анализи, публицистиката и политиката Димитър Аврамов управлява Интернет бизнеси. През 2000 г. основава един от първите български уеб хостинг доставчици, а от 2002 г. има хостинг компания в САЩ. В края на 2009 г. създава Cloud bg, иновативна Интернет компания, която излиза на хостинг пазара с първата в света cPanel Cloud (Изчисления в облак) хостинг услуга.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Автор е на популярния политически блог Avramov.com/Blog, често цитиран от медиите.

Публикации[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]