Димитър Бояджиев (андарт)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Димитър Бояджиев.

Димитър Бояджиев
Δημήτριος Βογιατζής
гръцки свещеник и революционер
Роден
1882 г.
Починал
1956 г. (74 г.)

Религияправославие

Димитър Наков Бояджиев (на гръцки: Δημήτριος Νάκας Βογιατζής, Димитриос Накас Воядзис) е македонски гъркоманин, свещеник и участник в Гръцката въоръжена пропаганда в Македония.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в 1882 година в смесената българо-гъркоманска паланка Просечен, която тогава е в Османската империя, днес Просоцани, Гърция. Второ дете е в семейството на Нако Бояджиев (Νάκας Βογιατζής), който по произход е каракачанин и се занимава с бояджийство. Брат на Димитър е гъркоманският революционер Христо Бояджиев. В 1902 година е назначен от митрополит Хрисостом Драмски за гръцки учител във Волак. Присъединява се към гръцкия революционен комитет във Волак, който организира съпротивата срещу българските чети на ВМОРО в региона. Обявен е за агент от трети ред. Касиер е на комитета Отбрана в Просечен. Сътрудничи си със служителя на гръцкото консулство в Кавала Мавроматис (Стилианос Мавромихалис) и с митрополит Хрисостомос. В 1905 година заминава за Неврокоп привикан от митрополит Теодорит Неврокопски. Там се запознава с Евангелия Нику, за която по-късно се жени. След смъртта на Теодоритос е назначен за учител в Просечен.[2] Става председател на Просеченската община. В 1923 година е ръкоположен за свещеник в старата църква „Въведение Богородично“. По-късно става архимандрит. Умира в Просечен в 1956 година.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Παπάζογλου, Χρ. Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ KAΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ από το 1800 και μετά // Yauna Takabara. Посетен на 23 ноември 2014.
  2. Μιχαηλίδης, Ιάκωβος Δ., Κωνσταντίνος Σ. Παπανικολάου. Αφανείς γηγενείς μακεδονομάχοι (1903 – 1913). Θεσσαλονίκη, University Studio Press, 2008. ISBN 978-960-12-1724-6. σ. 27. (на гръцки)
  3. Δημήτριος Βογιατζής (Παπανάκας) // Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Προσοτσάνης "Ο Μέγας Αλέξανδρος". Посетен на 4 ноември 2013 г.