Димитър Иванов (Охрид)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за дееца на ВМОРО в Охридско. За революционера от Горно Върбени вижте Димитър Иванов (Горно Върбени). За други значения вижте Димитър Иванов.

Димитър Иванов
български революционер

Роден
Починал

Димитър Иванов, известен като Таки или Такето,[1] е български революционер и учител, деец на Вътрешна македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Охрид.[2] Работи като български учител в Охридско. Дълги години е председател на градския комитет на ВМОРО.[3] От 1907 година е член на охридския околийски революционен комитет.

При избухването на Балканската война в 1912 година е доброволец в Македоно-одринското опълчение в Сборна партизанска рота на МОО.[4]

Иванов е сред организаторите и водачите на Охридско-Дебърското въстание и след разгрома му е заловен и разстрелян от сръбските власти край село Велгощи.[5]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонците в културно-политическия живот на България. Анкета от Изпълнителния комитет на Македонските братства, Книгоиздателство Ал. Паскалев и с-ие, София, 1918, стр. 96.
  2. Συλλογή Φωτογραφιών
  3. Шанданов, Петър. Богатство ми е свободата. Спомени. Съставител Цветана Мичева, София 2010, с. 42.
  4. Македоно-одринското опълчение 1912-1913 г. Личен състав, Главно управление на архивите, 2006, стр. 282.
  5. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 62.
     Портал „Македония“         Портал „Македония